Lezárult

2023.11.30. 11:30

Döntöttek: Ez lesz a sorsa decembertől a miskolci ivóvíznek (frissítve a Fidesz-KDNP reagálásával)

Miskolc - Rendkívüli közgyűlésen mondott véleményt a miskolci közgyűlés a város víziközmű-vagyona és az ellátási kötelezettség állami tulajdonba átadásáról.

Szaniszló Bálint

Az ívóvízről döntött a miskolci közgyűlés

Fotó: Shutterstock

Minden tavaly augusztus végén kezdődött, amikor - rendkívüli közgyűlési ülésen, sürgősséggel és valamennyi képviselő igen szavazatával - úgy döntött Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése, hogy részt akar venni az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatás kötelezettségének az államra történő átruházásáról szóló integrációs programban. A közgyűlés határozata felhatalmazta Veres Pál polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására és a tárgyalások lefolytatására. Az állam által kezdeményezett program olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára jött létre, ahol - különösen a veszteséges működés révén - veszélybe kerülhet az ivóvízellátás biztonsága.

Súlyos veszteség 

A Miskolc ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. az utóbbi esztendőkben jelentős milliárdos nagyságrendet öltött. A tendencia ráadásul – mint a cég fogalmaz – „a külső gazdálkodási körülmények romlása miatt” nem látszik megfordíthatónak.

A veszteség pótlását sem a miskolci önkormányzat, sem a Mivíz Kft. közvetlen tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. nem volt képes felvállalni. Ezért született tehát a közgyűlési határozat arról, hogy Miskolc tárgyaljon a víziközmű-szolgáltatás biztosításával kapcsolatosan az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettség átadására irányuló integrációs programban. Veres Pál polgármester a felhatalmazás birtokában aláírta a szándéknyilatkozatot, amely utat nyitott a konkrét tárgyalások megkezdéséhez és lefolytatásához. A tárgyalások ennek fényében megkezdődtek és el is húzódtak alaposan.

Ez lett a döntés 

Az elhatározott átadási határidő - 2023. december 1-je - előtt egy nappal ült össze a miskolci közgyűlés rendkívüli ülése, hogy határozzon erről, és a magyar államra ruházza Miskolc teljes ivóvízellátását és az ahhoz szükséges mintegy 24 milliárd forintnyi vagyont - a város ivóvízhálózatát - és a Mivíz Kft. 90 százalékos tulajdonrészét.  

A zárt ülésen - hosszas vitát követőten - a testület igent mondott a javaslatra, így Miskolcon december 1-jétől a magyar állam gondoskodik az ivóvízellátásról.

 

Korábban mást mondtak 

Az ügy érdekessége volt, hogy korábban a várost irányító Velünk a Város frakció jobbikos és DK-s képviselői is arról beszéltek, hogy nem támogatják a víziközmű-szolgáltatási kötelezettség és a vagyon átadását az állam számára. 

Így reagált a Fidesz-KDNP

"Naponta 10 millió forint veszteséget termelt a baloldal vezette Miskolcon a vízmű, az a vízmű, amely 2019-ig nyereséges volt. Ebben a helyzetben lépni kellett, ezért a magyar kormány most megmenti a csődtől a miskolci vízműveket! - reagált a közgyűlési döntésre aq Fidesz-KDNP fraiciószövetség nevében Bajusz Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője. Mint elmondta: "A mai napon tartott rendkívüli közgyűlésen a baloldal is beismerte, hogy nem tudja ellátni feladatát, ezért a kormánynak kell segítenie, hogy megfelelően működhessen a miskolci vízellátás. Ahogy a közlekedési vállalatnak, úgy a vízműveknek is rossz gazdája a baloldal, ezért kell most elhárítani a csődöt. Az eset tanulsága egyértelmű, Miskolcon változtatni kell, Miskolcnak újra előre kell mennie!"

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában