MAI ÉVFORDULÓK
Június 20. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Június 20. ezen a napon
Nyári napforduló (0 éve)

A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én vagy 20-án).Napéjegyenlőségek és napfordulók időpontjai: http://hu.wikipedia.org/wiki/Napfordul%C3%B3

0 éve
2024
A Menekültek Világnapja (23 éve)

Az ENSZ közgyűlésének határozata alapján ünnepeljük a Menekültek Világnapját. Az Afrikai Egységszervezet indítványára 1975. június 20. óta minden évben megtartották az afrikai menekültek napját, arra emlékezve, hogy 1974. június 20-án életbe lépett az egységszervezet vezetőinek megállapodása. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az ENSZ közgyűlése 2001-ben.

23 éve
2001
Megszületett Dargay Attila rajzfilmrendező, többek között Pom-Pom és Vuk megalkotója. (97 éve)

Balázs Béla-, Ifjúsági és Gyermekekért Díjas érdemes és kiváló művész. Pályafutását díszletfestőként kezdte a Nemzeti Színházban, majd tervező volt és 1957-től rendező a rajzfilmgyártásban. Többek között I. díjat kapott Cannes-ban és a magyar rövidfilmfesztiválon, Ezüstserleget Salernoban, játékfilmszemlén közönség- és rendezői díjat. Filmjeiből: Ne hagyd magad emberke!, Dióbél királyfi, Három nyúl, Gusztáv, Pom-Pom meséi, Lúdas Matyi, Vuk, Az erdő kapitánya.Mezőnyéken született, mai nevén Nyékládháza, ahol helyi óvodát Dargay Attiláról nevezték el.

97 éve
1927
Meghalt Csontváry Kosztka Tivadar festőművész (Magányos cédrus). (105 éve)

1853. július 5. – 1919. június 20. magyar festő. Eredetileg gyógyszerésznek tanult, de tehetséget érezve otthagyta állását, és különböző mesterektől festészetet tanult. Utazásokat is tett, jelentősebb képeit Keleten festette. Mintegy száz nagyobb művet alkotott. Míg külföldi kiállításairól (például Párizs, 1907) a legnagyobb kritikusok elismerően nyilatkoztak, itthon nemigen ismerték el. Ehhez különc életvitele, és – élete vége felé egyre kifejezettebb – látnoki-prófétai allűrjei is hozzájárultak, melyeket a képeit elemzők közül többen pszichopatológiásnak tartanak. Művészetét az expresszionizmushoz, illetve posztimpresszionizmushoz kapcsolják, de igazából nem tartozott egyik elhatárolható irányzatba sem. Főbb művei: A szerelmesek találkozása Sziget Kairói pályaudvar Magányos cédrus

105 éve
1919
Megszületett Jacques Offenbach francia zeneszerző, csellista, az operett egyik úttörője, a Kánkán zeneszerzője. (205 éve)

Eredeti nevén Jacob Eberst. A 19. századi Európa zenéjére óriási hatással volt. Legismertebb művei: Orfeusz az alvilágban, Hoffmann meséi.

205 éve
1819
Megszületett Asbóth Lajos honvéd ezredes, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. (221 éve)

1849. január 15-étől Debrecen katonai parancsnoka, majd január 26-ától alezredesként a szerveződő 12. (tartalék) hadosztály parancsnoka volt. Hadosztályával részt vett a tavaszi hadjáratban. Érdemeket szerzett a császári hadsereg megtévesztését célzó hadműveletekben, ezért április 18-án ezredessé léptették elő és megkapta a Magyar Katonai Érdemrend III. osztályát. Buda ostromában, mint a II. hadtest egy hadosztályának parancsnoka, majd a II. hadtest parancsnoka vett részt. Az 1849. júniusi Vág melletti hadműveletekben, majd a peredi csatában a II. hadtest kiválóan szerepelt, azonban Asbóth nem a parancsok szerint irányította hadtestét, ezért Görgei leváltotta a hadtest éléről. Július 19-étől a tartalék hadtest egy hadosztálya, majd a tervezett tartalék hadtest parancsnoka lett. A fegyverletétel után halálra ítélték, majd az ítéletet 18 évi várfogságra változtatták. 1856-ban kapott kegyelmet. Részt vett a szabadságharc utáni függetlenségi szervezkedésekben. 1862-ben megírta emlékiratait, majd 1867-ben az amerikai polgárháború történetét.

221 éve
1803