Veszélyben az ivóvíz

2022.08.28. 20:01

Miskolc állami kézbe készül adni a víziközmű-szolgáltatást

Kétmilliárdot meghaladó veszteséget halmozott fel 2020. óta a város ivóvízellátásáról gondoskodni hivatott Miskolci Vízmű.

SZB

Fotó: Shutterstock

Az augusztus 29-ére összehívott rendkívüli önkormányzati ülésen dönt Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése, hogy a város csatlakozik-e a kormány által kezdeményezett állami integrációs programhoz, amelynek elsődleges célja, hogy ne sérüljön a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása. 

Olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára jött létre az integrációs program, ahol – különösen a veszteséges működés révén – veszélybe kerülhet az ellátás biztonsága. 

Hatalmas veszteségek 

A Miskolc ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. 2020-at megelőzően ugyan pozitív adózott eredménnyel rendelkezett, de 2020-ban már veszteséges volt a gazdálkodása. A tendencia ráadásul – mint a cég fogalmaz – „a külső gazdálkodási körülmények romlása miatt” nem volt megfordítható. 

A Mivíz Kft. 2020-ban és 2021-ben összesen 853 millió 572 ezer forint veszteséget halmozott fel. A cég 2022-ben várható gazdálkodási eredménye további 1 milliárd 545 millió 264 ezer forinttal növeli a halmozott veszteséget. Mindezek figyelembevételével összesen 2,3 milliárd forintot meghaladó veszteség várható a 2020. és 2022. közötti gazdálkodási időszakban, amely jelentős a társaság jegyzett tőkéjéhez képest.  

Nincs, aki pótolja a mínuszt 

A veszteség pótlását sem a miskolci önkormányzat, sem a Mivíz Kft. közvetlen tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. nem képes felvállalni. Mindezért a miskolci önkormányzat vezetése a hétfői közgyűlés elé azt a javaslatot terjeszti elő, hogy Miskolc vegyen részt a víziközmű-szolgáltatás biztosításával kapcsolatosan az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettség átadására irányuló integrációs programban. Amennyiben a képviselők igennel szavaznak, akkor felhatalmazást adnak Veres Pál polgármesternek, hogy aláírja az ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatot, amely utat nyit a konkrét tárgyalások megkezdéséhez és lefolytatásához.  

A végső megállapodás rögzíti majd, hogy pontosan milyen feltételekkel adja át Miskolc a város víziközmű vagyonát és azt működtető vagyont az állam által megbízott Nemzeti Vízművek Zrt.-nek. A jogszabályok szerint minimum 5 százaléknyi üzletrészt ingyen kell átadni az állam számára. Ugyancsak térítésmentesen át kell adni a fejlesztésre fel nem használt pénzforrások tulajdonjogát.

Átvállalják a terheket 

Mindezért cserébe az állam a Nemzeti Vízművek Zrt.-n keresztül úgynevezett ázsiós tőkeemeléssel biztosítja az átvett társaság működését. A rendelkezésre bocsátott forrásokat a Mivíz Kft. is a veszteségei pótlására használhatja majd fel. Amennyiben a miskolci közgyűlés nemmel szavaz, a Mivíz Kft. további működtetéséről az önkormányzatnak kell gondoskodnia, beleértve a szükséges jövőbeni fejlesztések finanszírozását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában