Vízellátás

2023.03.22. 11:30

Meddig lesz még a napi 10 milliós veszteség?

A március 30-ra meghirdetett közgyűlés rendes napirendi pontjai között még nem szerepel a miskolci víziközmű-vagyon államnak való átadása.

Szaniszló Bálint

A vízellátás is veszélybe kerülhet a késlekedéssel

A március 2-án megtartott miskolci városi közgyűlési ülésen egy képviselői kérdés nyomán Veres Pál polgármester beszélt a miskolci víziközmű-vagyon állami tulajdonba adásának helyzetéről. A kérdés azért merül fel a Boon.hu cikkeiben is időről időre, mert egy augusztus vége óta húzódó problémáról van szó. Veres Pál akkori elmondása szerint a tárgyalások folyamatban vannak. Sőt megtörtént az utolsó egyeztetés, és a város megkapta az integrációs szerződés tervezetét. A tervezet felülvizsgálatát elvégezték az önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. jogászai. 

A polgármester a következőt mondta még:

A szerződéstervezettel kapcsolatos javaslatainkat visszaküldtük, várjuk a választ, és ha szükséges, a további egyeztetést.

A városvezető jelezte, hogy az jelent némi problémát, hogy új államtitkársághoz került át a víziközmű-vagyon integrációjának lebonyolítása, ami kicsit lassítja a folyamatot. Kijelentette viszont, hogy

Miskolc számára sürgőssé vált a helyzet rendezése, mert jelenleg havonta 300-350 millió forint (naponta mintegy 10 millió forint) veszteséget okoz a városnak a Mivíz Kft. üzemeltetése.

A döntés sürgős, ám jelenleg ezzel a döntéssel kapcsolatos előterjesztés nem szerepel a március 30-ra összehívott városi közgyűlés napirendi pontjai között. A 6. napirendi pont címe ugyan talányos: Javaslat a víziközmű-vagyonnal kapcsolatos döntések meghozatalára, de ez csak egy jogszabályi kötelezettség végrehajtása.

Ezért szükséges 

Mint a Boon.hu részletesen beszámolt róla, tavaly augusztus végén rendkívüli ülésen, sürgősséggel, valamennyi képviselő igen szavazatával döntött úgy Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése, hogy részt akar venni az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatás kötelezettségének az államra történő átruházásáról szóló állami integrációs programban. A közgyűlés határozata akkor felhatalmazta Veres Pál polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására és a tárgyalások lefolytatására. A tárgyalások nyomán mindenképpen a városi közgyűlésnek kell állást foglalnia, akár igen, akár nem lesz a döntés.    

Az állam által kezdeményezett program egyébként olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára jött létre, ahol - különösen a veszteséges működés révén - veszélybe kerülhet az adott település ivóvízellátásának biztonsága. 

A Miskolc ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. 2020-ban és 2021-ben összesen 853 millió forint veszteséget halmozott fel. Tavaly nyáron azt kalkulálták, hogy a 2022-ben újabb mintegy 1,5 milliárd forinttal halmozódik a mínusz.  

A veszteség pótlását sem a miskolci önkormányzat, sem a Mivíz Kft. közvetlen tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. nem képes felvállalni. Ezért született az ominózus közgyűlési határozat arról, hogy Miskolc tárgyaljon a víziközmű-szolgáltatás biztosításával kapcsolatosan az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettség átadására irányuló integrációs programban.

Nem támogatják az átadást  

Az ügyben tehát a miskolci közgyűlés hivatott dönteni. Amennyiben szükséges, rendkívüli ülést hív össze a polgármester a döntés érdekében. Az ügy érdekessége még, hogy a várost irányító Velünk a Város frakció jobbikos és DK-s képviselői már tavaly ősszel kinyilvánították, hogy nem támogatják a víziközmű-szolgáltatási kötelezettség és a vagyon átadását az állam számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában