Döntéshelyzet

2023.03.29. 17:35

Miskolc a kormányra ruházná a város ivóvízellátását

Jelenleg napi mintegy 10 millió forint veszteséget termel a vármegyeszékhely számára az vízszolgáltatásért felelős Miskolci Vízmű Kft.

Szaniszló Bálint

Gond lejhet a miskolci ivóvízellátással

Fotó: Shutterstock

Csaknem az utolsó utáni pillanatban csempészték a március 30-ra, csütörtökre összehívott miskolci közgyűlés sürgősséggel tárgyalandó napirendi pontjai közé a 20-as sorszámon szereplőt, amelynek címe: Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatát terhelő víziközmű-szolgáltatás biztosítása vonatkozásában fennálló, az ellátásért felelős jogainak és kötelezettségeinek Magyar Államra történő átruházására. Mint a Boon.hu több alkalommal is foglalkozott vele, arról van szó, hogy a súlyosan veszteségesen működő - Veres Pál polgármester tanúsága szerint napi mintegy 10 millió forint veszteséget termelő Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. által ellátott városi ivóvízszolgáltatást a város átadja az államnak, és ezzel együtt átadja a szolgáltatás ellátásához szükséges vagyont is.  

A közgyűlés asztalára kerülő 25 oldalas javaslat részletesen elemzi a helyzetet. A Mivíz Kft. 2020-ban csaknem 280 millió forint veszteséget termelt, amely egy évvel később már közel 574 millió forint volt. Mindezek mellett 2022-ben - itt még nincsenek meg a végleges adatok - 2 milliárd forintra becsülik a veszteséget. Az idei üzleti tervben pedig 3,1 milliárd forintos veszteség szerepel.  Az igazán súlyos gondot az jelenti, hogy a társaság úgynevezett saját tőkéje 2020-ban még közel 2,7 milliárd forint volt, amely 2022. végére azonban alig több, mint 94 millió forint. Ez azt jelenti, hogy Miskolcnak, illetve a tulajdonosi jogokat gyakorló Miskolc Holding Zrt.-nek milliárdos tételben kellene pótolni a Mivíz Kft. tőkéjét, biztosítani a likviditását. A helyzet azért súlyos, mert amennyiben a Mivíz fizetésképtelenség közelébe jut, akkor a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elveheti a víziközmű-szolgáltatási jogot a társaságtól.

Halmozódó veszteségek 

Ez a helyzet tavaly is látható volt. Éppen ezért augusztus végén rendkívüli ülésen, sürgősséggel, valamennyi képviselő igen szavazatával döntött úgy Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése, hogy részt akar venni az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatás kötelezettségének az államra történő átruházásáról szóló állami integrációs programban. A közgyűlés határozata akkor felhatalmazta Veres Pál polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására és a tárgyalások lefolytatására. 
Az állam által kezdeményezett program egyébként olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára jött létre, ahol - különösen a veszteséges működés révén - veszélybe kerülhet az adott település ivóvízellátásának biztonsága.

Átadást javasol a városvezetés 

A tárgyalások nyomán mindenképpen a városi közgyűlésnek kell állást foglalnia, akár igen, akár nem lesz a döntés. Ezt a döntést hozza meg március 30-i ülésén a testület. A közgyűlés elő kerülő előterjesztés következő mondata előrevetíti a várható döntést: „Tekintettel arra, hogy a Mivíz Kft. az elmúlt három évben veszteségesen működött, és esetlegesen a 20220. évre vonatkozóan tőkepótlási kötelezettsége is keletkezik a tulajdonosnak, ezért a gazdasági hatást tekintve előnyös a tulajdonos Miskolc Holding Zrt. számára, ha az állam tulajdonosként szerepet vállal a víziközmű-szolgáltatás biztonságos működtetésében és fejlesztésében.    

Akik nem támogatják a vagyonvesztést  

Az ügy érdekessége még, hogy a várost irányító Velünk a Város frakció jobbikos és DK-s képviselői már tavaly ősszel kinyilvánították, hogy nem támogatják a víziközmű-szolgáltatási kötelezettség és a vagyon átadását az állam számára. Kérdés, hogy szavaznak majd a közgyűlési ülésen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában