Végső tárgyalások

2023.10.26. 13:24

Egyenesben van a miskolci ivóvízszolgáltatás államosítása

Miskolc - Rendkívüli közgyűlésen mondhat véleményt a testület a miskolci víziközmű-vagyon és ellátási kötelezettség állami tulajdonba átadásáról.

Szaniszló Bálint

Fotó: Shutterstock

Tavaly augusztus végén rendkívüli közgyűlésen, sürgősséggel és valamennyi képviselő igen szavazatával döntött úgy Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése, hogy részt akar venni az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatás kötelezettségének az államra történő átruházásáról szóló integrációs programban. A közgyűlés határozata felhatalmazta Veres Pál polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására és a tárgyalások lefolytatására. Az állam által kezdeményezett program olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára jött létre, ahol - különösen a veszteséges működés révén - veszélybe kerülhet az ivóvízellátás biztonsága.

Súlyos veszteségek 

A Miskolc ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. 2020-ban és 2021-ben összesen 853 millió 572 ezer forint veszteséget halmozott fel. A tendencia ráadásul – mint a cég fogalmaz – „a külső gazdálkodási körülmények romlása miatt” nem megfordítható.

A veszteség pótlását sem a miskolci önkormányzat, sem a Mivíz Kft. közvetlen tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. nem volt képes felvállalni. Ezért született tehát a közgyűlési határozat arról, hogy Miskolc tárgyaljon a víziközmű-szolgáltatás biztosításával kapcsolatosan az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettség átadására irányuló integrációs programban. Veres Pál polgármester a felhatalmazás birtokában aláírta a szándéknyilatkozatot, amely utat nyitott a konkrét tárgyalások megkezdéséhez és lefolytatásához. A tárgyalások ennek fényében megkezdődtek.

Az ügy érdekessége volt, hogy a várost irányító Velünk a Város frakció jobbikos és DK-s képviselői már tavaly kinyilvánították, hogy nem támogatják a víziközmű-szolgáltatási kötelezettség és a vagyon átadását az állam számára.

Rendesen elhúzódott 

A tárgyalássorozat jelentősen elhúzódott. A mostani közgyűlésen egy dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője által tett felvetés nyomán Veres Pál polgármester azt mondta, hogy az integrációval kapcsolatos utolsó egyeztetések folynak, az ügy egyenesben van. Várhatóan heteken belül egy rendkívüli közgyűlésen kell majd "áldását adni" a képviselőknek az integrációs megállapodásra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában