Minden csepp számít

2022.09.02. 11:30

Majdnem kétmilliárd forintból csökkentenék Miskolcon az ivóvízhálózat veszteségét

Ha az állami átveszi a város víziközmű-vagyonát és az ivóvízszolgáltatás kötelezettségét, a fontos fejlesztési pénz nem vész el.

SZB

A fejlesztések révén kevesebb víz folyna el Miskolcon a hálózat hibái miatt (illusztráció)

Fotó: Shutterstock

A hálózati veszteség jelenti a miskolci ivóvíszolgáltatásért jelenleg felelős Mivíz Miskolci Vízmű Kft. számára a legnagyobb kihívást. Nem túlzás állítani, hogy a víz mintegy 40 százaléka tűnik el a rossz illesztéseken, az elöregedett csövek repedésein keresztül. Az idei nyár, a kiemelkedően száraz időjárás ráadásul nagyságrendekkel megnövelte a hálózati hibák számát. A szakemberek nem győzik elhárítani a csőtöréseket. Rangsorolniuk kell, hogy melyik hibát, mikor hárítják el.

A vízhálózat nagyarányú veszteségének csökkentése első számú feladattá vált a vízszolgáltatónál. A közeljövőben fontos projekt kezdődhet meg a hálózati veszteség csökkentése érdekében.

Mintaterületeken mérnek 

A miskolci vízhálózat veszteségének a csökkentését a helybeli Mento Környezetkultúra Kft. végezheti, mintegy nettó 2 milliárd forintért. Az ezzel kapcsolatos nyílt tender eredményét az ajánlatkérő Mivíz Miskolci Vízmű Kft. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. A nyertessel augusztus 23-án kötötték meg a szerződést. 

Indult még a közbeszerzésen a Sade-Magyarország Mélyépítő Kft., a Penta Általános Építőipari Kft., a Peka Bau 2000 Építőipari, Ingatlanforgalmazó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., továbbá a Fer 3331 Építőipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. is. 

A nyertes társaság feladata – mint megtudtuk – az lesz, hogy a Mivíz Kft. szolgáltatási területén ivóvíz hálózati rekonstrukciót végezzen el és rá vár a hálózati veszteség csökkentéséhez kapcsolódó fejlesztéssel kapcsolatos tervezés és kivitelezés is. A nyertesnek egy mintaterületet kell kialakítani, ahol valós és egyidejű fogyasztásméréssel kell figyelnie a folyamatos veszteséget, továbbá ki kell alakítania az online vízszivárgás-ellenőrzési hálózatfelügyeleti rendszert.

Komoly veszteségek 

A miskolci önkormányzat augusztus 29-én megtartott rendkívüli közgyűlési ülésén határoztak arról, hogy a város ivóvízszolgáltatási kötelezettségének államra való átruházásával és - ehhez szorosan kapcsolódóan - a víziközmű-vagyon államnak való átadásáról tárgyalásokat kezdjen Veres Pál polgármester. Erre azért van szükség, mert a Mivíz Miskolci Vízmű Kft. - ez év végéig kalkulálva - mintegy 2,3 milliárd forint veszteséget érhet el. A későbbiekben ez már likviditási gondot is okozhat a cégnél. A veszteség pótlására a város kasszája képtelen.

A magyar állam integrációs programban való részvételt hirdetett meg az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű szolgáltatók részére. A jelentkezés határideje augusztus 31-e volt, ezért vált szükségessé rendkívüli közgyűlési ülésen dönteni az abban való részételről.

Nincs veszélyben a projekt 

Az integrációs program alapelvei szerint az érintett önkormányzat az állam nevében eljáró Nemzeti Vízművek Zrt. a víziközmű-vagyont, a működtető vagyont és a fel nem használt fejlesztési forrásokat is átveszi. Ennek fényében a Mivíz által a tender révén elindított, az ivóvízhálózat veszteségének a csökkentését célzó programot nem veszélyezteti az integrációban való részétel, amelynek célja, hogy a miskolciak egészséges ivóvízzel való ellátást a jövőben is biztonságosan és gazdaságosan megtörténjék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában