Dönteni kell!

2022.11.05. 20:00

Hamarosan eldőlhet a Mivíz sorsa

Miskolc - mint megtudtuk - folyamatosan egyeztet a Nemzeti Vízművek Zrt.-vel a város víziközmű-vagyonának sorsáról.

Szaniszló Bálint

Fotó: Shutterstock

A képviselők egyhangú igen szavazatával nyilvánította ki Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése az augusztus 29-én megtartott rendkívüli ülésén azon szándékát, hogy részt akar venni az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatás kötelezettségének az államra történő átruházásáról szóló integrációs programban. A közgyűlés határozata felhatalmazta Veres Pál polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására és a tárgyalások lefolytatására. 

Mint ismert, olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára jött létre az integrációs program, ahol - különösen a veszteséges működés révén - veszélybe kerülhet az ellátás biztonsága.

Mivízes veszteségek 

A Miskolc ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. 2020-ban és 2021-ben összesen 853 millió 572 ezer forint veszteséget halmozott fel. A cég 2022-ben várható gazdálkodási eredménye további 1 milliárd 545 millió 264 ezer forinttal növelheti a halmozott veszteséget. Mindezek figyelembevételével összesen 2,3 milliárd forintot meghaladó veszteség várható a 2020. és 2022. közötti gazdálkodási időszakban, amely jelentős a társaság jegyzett tőkéjéhez képest. A tendencia ráadásul – mint a cég fogalmaz – „a külső gazdálkodási körülmények romlása miatt” nem megfordítható. 

A veszteség pótlását - úgy tűnik - sem a miskolci önkormányzat, sem a Mivíz Kft. közvetlen tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. nem képes felvállalni. Ezért született tehát a közgyűlési határozat arról, hogy Miskolc tárgyaljon a víziközmű-szolgáltatás biztosításával kapcsolatosan az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettség átadására irányuló integrációs programban. Veres Pál polgármester a felhatalmazás birtokában aláírta a szándéknyilatkozatot, amely utat nyitott a konkrét tárgyalások megkezdéséhez és lefolytatásához.  

Az elvek szerint egy végső megállapodásban rögzítik a felek, hogy pontosan milyen feltételekkel adja át Miskolc a város víziközmű-vagyonát és az azt működtető vagyont az állam által megbízott Nemzeti Vízművek Zrt.-nek. A jogszabályok szerint a Mivíz Kft.-ből minimum 5 százaléknyi üzletrészt ingyen kell átadni az állam számára. Ugyancsak térítésmentesen át kell adni a fejlesztésre fel nem használt pénzforrások tulajdonjogát.

Elhalasztott döntés 

Az integrációs program szabályai szerint szeptember 20-áig meg kellett volna születnie az átadással kapcsolatos konkrét közgyűlési döntésnek is, ám ez nem történt meg.  

Veres Pál szeptember 15-i Facebook-bejegyzéséből tudhattuk meg azt, hogy egy nappal korábban megtörtént az „elsőkörös tárgyalás”, de – mint a polgármester fogalmazott – „további egyeztetésre van szükség”.  

Megkérdeztük az integrációs programban az állam nevében eljáró Nemzeti Vízművek Zrt.-t. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen stádiumban vannak a tárgyalások Miskolc esetében és érvényes-e a megadott határidő a városra? A Nemzeti Vízművek Zrt. válaszában leszögezte, hogy az integrációs programban történő részvétel az önkormányzatok önkéntes döntése. Hangsúlyozták, hogy „a Technológiai és Ipari Minisztérium által meghirdetett integrációs program határideje a programban önkéntesen résztvevő önkormányzatokra egységesen vonatkozik.” 

Némileg tisztult a kép a szeptember 29-i miskolci közgyűlési ülésen, ahol Veres Pál polgármester napirend előtti felszólalásában érintette a kérdést. A következőket mondta: "Lefolytattam a víziküzmű átadásról szóló tárgyalásokat. Azt kértem, hogy az ajánlatot írásban kapjuk, az ígéret nyomán eddig még nem érkezett válasz. Ezért nincs napirenden a kérdés. Nem estünk el a lehetőségtől, a szándéknyilatkozat feljogosít a tárgyalások folytatására. Talán október végéig biztosabban látjuk a helyzetet. Utána tudunk felelősséggel dönteni."

Nem akarják odaadni 

Érdekesség, hogy - bár a részletes feltételek még nem ismertek - a várost irányító Velünk a Város frakció jobbikos és DK-s képviselői is kinyilvánították, hogy nem támogatják a víziközmű-szolgáltatási kötelezettség és a vagyon átadását az állam számára.  

Miután túl vagyunk a polgármester által emlegetett október végén, megkérdeztük a miskolci önkormányzat sajtó osztályától, hogy mit lehet tudni a tárgyalásokról.

Ezt a választ kaptuk: "A Nemzeti Vízművek Zrt.-vel az egyeztetések folyamatosak, Miskolc megküldte a javaslatokat, ezek mentén kívánja a város folytatni a tárgyalásokat." A döntést továbbra is a közgyűlésnek kell majd meghoznia és sürgetőnek is mondható, hiszen a Mivíz Kft. súlyos veszteségeivel kapcsolatban mindenképpen döntéseknek kell születniük. 

A felhalmozott veszteség nyomán tőkeveszteség is keletkezett, amit pótolni kell a miskolciak biztonságos ivóvízellátása érdekében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában