Az ivóvíz a tét

2022.10.03. 20:00

Még nem úszott el a miskolci víziközmű-vagyon átadása

Veres Pál polgármester szerint az augusztus végén aláírt szándéknyilatkozat feljogosít az integráció folytatásra.

SZB

A kormány – a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításával –  olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára alkotott meg egy integrációs programot, amelyek esetében – különösen a veszteséges működés révén - veszélybe kerülhet az ivóvízellátás biztonsága. Az érintett önkormányzatok átadhatják a szolgáltatási kötelezettséget és a szolgáltatás ellátáshoz szükséges vagyont az erre kijelölt Nemzeti Vízművek Zrt. számára.  

Miskolc beleillik a programba, hiszen a város ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. korábban ugyan pozitív adózott eredménnyel rendelkezett, de az utóbbi esztendőkben már veszteséges volt a gazdálkodása. A társaság ez év végéig 2,3 milliárd forintot meghaladó veszteséget halmoz fel.

Igent mondtak a szándékra 

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése – a városvezetés előterjesztése alapján – az augusztus 29-én megtartott rendkívüli ülésén egyhangú igen szavazattal kinyilvánította azon szándékát, hogy részt akar venni az önkormányzatot terhelő ivóvízszolgáltatási kötelezettségének államra történő átruházásáról szóló integrációs programban. Felhatalmazták Veres Pál polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására és a tárgyalások lefolytatására. A sürgősséget az indokolta, hogy a az integráció szabályai szerint augusztus 31-ig kellett jelezni a Nemzeti Vízművek Zrt. számára a szándékot.   

Ezt követően csönd övezte az integrációs folyamatot Miskolc szempontjából, mindössze Veres Pál szeptember 15-i Facebook-bejegyzéséből tudjuk, hogy egy nappal korábban megtörtént az „elsőkörös tárgyalás”, de – mint a polgármester fogalmazott – „további egyeztetésre van szükség”. A további egyeztetésekről azonban semmiféle információhoz nem juthattak a miskolciak.  

Sürgősnek tűnt az ügy, hiszen az integrációs program szabályai szerint szeptember 20-a egy rendkívül fontos határidő volt, addig kellett volna megszületnie a miskolci közgyűlési döntésnek a tulajdonosi jogkört érintő kérdésekben, és a döntést a megszabott határidőig elküldeni a Nemzeti Vízművek Zrt. számára.

Határidő van, de még sincs? 

Megkerestük a Nemzeti Vízművek Zrt.-t. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen stádiumban vannak a tárgyalások Miskolccal, és érvényes-e a megadott szeptember 20-i határidő a városra., A Nemzeti Vízművek Zrt. válaszában leszögezte, hogy az integrációs programban történő részvétel az önkormányzatok önkéntes döntése. Hangsúlyozták, hogy „a Technológiai és Ipari Minisztérium által meghirdetett integrációs program határideje a programban önkéntesen résztvevő önkormányzatokra egységesen vonatkozik.” 

A fontos kérdésben nem volt rendkívüli miskolci közgyűlési ülés, és a szeptember 29-i rendes közgyűlési ülés napirendi pontjai között sem szerepelt a víziközmű-szolgáltatási kötelezettség, illetve a víziközmű-vagyon átadásáról szóló előterjesztés, azaz döntés nem született.  

Közben a miskolci önkormányzat városvezető képviselőcsoportja, a Velünk a Város Jobbik-frakciócsoportja és a DK-s képviselők is azt jelentették be, hogy semmilyen körülmények között sem támogatják Miskolc víziközmű-vagyonának államra történő átruházását.

Október végén lehet fehér füst? 

A szeptember 29-i rendes közgyűlésen Veres Pál polgármester napirend előtt helyzetelemző felszólalásában a témával kapcsolatban azt mondta el, hogy lefolytatta a víziközmű átadásról szóló tárgyalásokat. Azt kérte a tárgyalóféltől, hogy az ajánlatot írásban kapja meg Miskolc, a közgyűlés üléséig azonban nem érkezett válasz. Ezért nem szerepelt addig egyik közgyűlési ülés napirendjén sem a kérdés. A polgármester elmondta: „Nem estünk el a lehetőségtől, az aláírt szándéknyilatkozat feljogosít a tárgyalások folytatására. Talán október végéig biztosabban látjuk a helyzetet. Utána tudunk felelősséggel dönteni.” Hozzátette: „A víziközművel kapcsolatos nyilatkozatok szerintem elhamarkodottak voltak...”  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában