Kárba vész

2022.08.25. 07:00

Rengeteg ivóvíz folyik el Miskolcon a csőtörések miatt

Miközben a lakosságot a tudatos vízhasználatra ösztönzik, addig a megoldatlan csőtörések miatt rengeteg ivóvíz folyhat el feleslegesen Miskolcon.

Ujlaki Attila

Napok óta ömlő víz a Felsőruzsin körúton

Fotó: Facebook/olvasónk

Napról-napra egyre több bejegyzés jelenik meg az egyik közösségi média oldalon, miszerint sokszor sok helyen csőtörést tapasztalnak a posztolók. A bejegyzésekhez képeket és videókat is csatolnak, amelyben rendszerint az illetékes Víziközmű szolgáltatót, a Mivíz Kft.-t kérik számon, hogy a bejelentések után miért nem történik semmi javulás. Korábban beszámoltunk arról, hogy Miskolc ivóvízhálózata elöregedett, és teljes rekonstrukcióra lenne szüksége az egyre gyakrabban előforduló csőtörések miatt, az átlagosnál többször találkozhatnak a közlekedők forgalomterelésekkel, kiásott vagy éppen félbehagyott javítási munkákkal.

Napi téma lett a csőtörés

Az egyik posztoló például azt veti fel a szolgáltatónak, hogy; „Miközben a rádióban arra kérik az embereket, hogy spóroljanak az ivóvízzel, a Fülep József utcában napok óta folyik ez a kincs”. Szerkesztőségünkhöz is több megkeresés érkezett a vízügyi problémával kapcsolatban. Szabó László Középszer utcai lakos levélben fordult végső elkeseredésében portálunkhoz, amelyben azt írtja, hogy több hete nem történt előrelépés a bejelentett hibájával kapcsolatban. „Augusztus 1-én jeleztem a Mivíz Kft. ügyeletének a problémát, ahol megköszönték a bejelentésem és azt mondták, elhárítják a hibát” – mondta el a Borsod Online-nak Szabó László, aki azt is elmondta, hogy a középszer utcai vízfolyást már korábban is észlelte, de nem gondolta, hogy ilyen súlyos a baj.

„A víz már közvetlenül az út szegélynél folyik bele az esővíz elvezető csatornába” – hangsúlyozta az avasi lakos, aki arra is kitért, hogy hetek óta nem történt érdemi lépés az ügyben ezért, szerette volna újra felhívni az ügyfélszolgálaton, mint mondta; „Sajnos nem kapcsoltak ügyintézőt, 5-6 perc vonaltartás után sem”.

Az autósokat is zavarja

Egyre több olyan esettel is találkozunk a városban, ahol ugyan a helyreállítást elkezdték, de az útszakasz továbbra is a forgalomtól elzárva maradt, így kerülgetni kell az akadályokat. Februárban Viszokai János, a Mivíz Kft. műszaki igazgatója azzal magyarázta a hosszadalmasabb burkolat helyreállítást, hogy hidegebb időben meg kell várni a betonnak a kötési idejét.

Van, ahol a hibát már kijavították, viszont az aszfaltozás nem készült el, pedig ennek nyáron nincs akadálya
Fotós: Ádám János

Kérdések, válaszok nélkül

Természetesen kíváncsiak lettünk volna arra, hogy mi indokolja az elhúzódó javítási munkálatokat (számos esetben több hét - a. szerk) ezért, már múlt héten elküldtük kérdéseinket a szolgáltatóhoz, illetve arra is, hogy eltudják-e látni biztonságosan Miskolc ivóvíz ellátását a cég szakemberei, de nem tartották fontosnak, hogy válaszoljak a boon.hu megkeresésére. Mivel a számos poszt, videó és képanyag tanúsága szerint rengeteg mennyiségű ivóvíz folyhat el a városban, így közérdekű adatigénylást nyújtottunk be, hogy mennyi lehet a hálózati ivóvízveszteség a városban.

Kérdéseink a Miskolci Vízmű Kft-hez:

Minek köszönhető, hogy több helyen /Szabadságharc u. Fábián kapu stb./ hetek óta csak a feltölt úttal találkozhatnak az arra közlekedők?

Télen azzal magyarázta a MIVÍZ a hosszadalmasabb aszfaltozást, mert télen több idő szükséges a kötéshez, nyáron mi erre a magyarázat?

Naponta hány bejelentést kapnak csőtörésről a városban?

Mennyi idő alatt tudnak egy-egy meghibásodást kijavítani?

Küzdenek-e munkaerőhiánnyal?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában