Hogyan tovább?

2022.09.20. 16:01

Elúszott a közgyűlés. De elúszik a víziközmű átadása is?

A Technológiai és Ipari Minisztérium szeptember 20-át jelölte meg a közgyűlési döntések meghozatalára az önkormányzatoknak.

Szaniszló Bálint

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése az augusztus 29-én megtartott rendkívüli ülésén egyhangú igen szavazattal kinyilvánította azon szándékát, hogy részt akar venni az önkormányzatot terhelő víziközmű-szolgáltatás kötelezettségének államra történő átruházásáról szóló integrációs programban. Felhatalmazták Veres Pál polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására és a tárgyalások lefolytatására. 

A tárgyalásokról nagy a csönd, mindössze Veres Pál szeptember 15-i Facebook-bejegyzéséből tudjuk, hogy egy nappal korábban megtörtént az „elsőkörös tárgyalás”, de – mint a polgármester fogalmazott – „további egyeztetésre van szükség”. A további egyeztetésekről azonban semmiféle információhoz nem juthattak eddig a miskolciak.

Hiába érdeklődtünk 

Eljuttattuk az integrációs tárgyalásokkal kapcsolatos kérdéseinket szeptember 19-én a miskolci városháza sajtó osztályához, ám eddig nem kaptunk válaszokat. Amennyiben megérkeznek a válaszok, tájékoztatjuk olvasóinkat. 

Sürgős ügyről van szó, hiszen az integrációs program szabályai szerint szeptember 20-a egy rendkívül fontos határidő, meg kell születnie a közgyűlési döntésnek a tulajdonosi jogkört érintő kérdésekben és a döntést el kell küldeni a Nemzeti Vízművek Zrt. számára.

Nem történt lépés 

A város internetes honlapjának tanúsága szerint rendkívüli miskolci közgyűlést nem hívott össze a megadott határidőig Veres Pál polgármester, így a közgyűlésre tartozó döntések sem születhettek meg. Érdekesség, hogy összehívta viszont a polgármester a miskolci közgyűlés szeptember 29-i rendes ülését, ám annak napirendi pontjai között sem szerepel a víziközmű-vagyonnal kapcsolatos előterjesztés.

Kötelező a határidő 

Megkerestük kérdéseinkkel az integrációs programban az állam nevében eljáró Nemzeti Vízművek Zrt.-t is. Kíváncsiak voltunk, hogy milyen stádiumban vannak a tárgyalások Miskolc esetében és érvényes-e a megadott határidő a városra? A Nemzeti Vízművek Zrt. válaszában leszögezte, hogy az integrációs programban történő részvétel az önkormányzatok önkéntes döntése. Hangsúlyozták, hogy „a Technológiai és Ipari Minisztérium által meghirdetett integrációs program határideje a programban önkéntesen résztvevő önkormányzatokra egységesen vonatkozik.”
Mindezek fényében érdeklődéssel várjuk annak magyarázatát, hogy miért nem hozott döntést a kérdésben a szeptember 20-i határidőig a miskolci közgyűlés?

Kérdéseink 

A miskolci önkormányzathoz:  

- Milyen stádiumban van a víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos tárgyalássorozat a Nemzeti Vízművek Zrt.-vel annak fényében is, hogy az integrációs programmal kapcsolatban szeptember 20-a egy döntéshozatali határidő. 

- Lesz - és ha igen - mikor ezzel kapcsolatosan közgyűlés?

A Nemzeti Vízművek Zrt.-hez:  

- A víziközművekkel kapcsolatos megadott határidő Miskolc esetében fennáll-e?  

- Milyen stádiumban vannak a tárgyalások? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában