Dönteni kell!

2022.09.18. 20:00

Szorít az idő a miskolci ivóvíz ügy megoldására

Szeptember 20-ig döntést kellene hoznia a miskolci közgyűlésnek a víziközmű-szolgáltatás államnak való átadásáról.

Szaniszló Bálint

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése augusztus 29-i rendkívüli ülésén a jelenlévő valamennyi képviselő helyeslésével, azaz 23 igen és 0 nem szavazattal, tartózkodás nélkül - kinyilvánította azon szándékát, hogy az önkormányzat víziközmű-szolgáltatással kapcsolatos ellátási kötelezettségének (az ivóvíz szolgáltatását Miskolc területén - a szerk.) államra való átruházásával kapcsolatos integrációs programban részt vesz.

Felhatalmazták Veres Pál polgármestert a szándéknyilatkozat aláírására és a szükséges tárgyalások lefolytatására. A döntés sürgősségét az indokolta, hogy augusztus 31-e volt a határidő az integrációs programban való részvétel jelzésére.

A kormány - a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításával olyan önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-társaságok, illetve a tulajdonos önkormányzatok számára alkotta meg az integrációs programot, amelyek esetében – különösen a veszteséges működés révén - veszélybe kerülhet az ivóvízellátás biztonsága.

Milliárdos veszteség halmozódott fel

Miskolc beleillik a programba, hiszen a város ivóvízellátásáról gondoskodó Mivíz Miskolci Vízmű Kft. korábban ugyan pozitív adózott eredménnyel rendelkezett, de az utóbbi esztendőkben már veszteséges volt a gazdálkodása.

A Mivíz Kft. 2020-ban és 2021-ben összesen 853 millió 572 ezer forint veszteséget halmozott fel. A cég 2022-ben várható gazdálkodási eredménye további 1 milliárd 545 millió 264 ezer forinttal növeli a halmozott veszteséget. Mindezek figyelembevételével összesen 2,3 milliárd forintot meghaladó veszteség várható a 2020. és 2022. közötti gazdálkodási időszakban, amely jelentős a társaság jegyzett tőkéjéhez képest.  

A veszteség és a tőkehiány pótlását sem a miskolci önkormányzat, sem a Mivíz Kft. közvetlen tulajdonosa, a Miskolc Holding Zrt. nem képes felvállalni. Mindezekért kényszerült arra a miskolci önkormányzat vezetése, hogy az augusztus 29-i közgyűlés elé azt a javaslatot terjessze elő, hogy Miskolc vegyen részt a víziközmű-szolgáltatás biztosításával kapcsolatosan az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettség átadására irányuló integrációs programban.

A program szerint az ellátási kötelezettség mellett át kell adni az állam által megbízott Nemzeti Vízművek Zrt. részére az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-vagyont, a működtetéséhez szükséges vagyont és a fel nem használt fejlesztési forrásokat is. Az állami társaság minimum 5 százalék erejéig tulajdonjogot is szerezhet a Mivíz Zrt-ben. Cserébe a szolgáltatás ellátásán túl pótolja a kft. veszteséget ez év végig.

Elsőkörös tárgyalás már volt

Az augusztus 29-i felhatalmazás nyomán a miskolci önkormányzat nevében Veres Pál polgármester eljuttatta Miskolc szándéknyilatkozatát a programban való részvételre, azaz megkezdődhettek a tárgyalások. Ezzel kapcsolatban Veres Pál szeptember 15-i Facebook-bejegyzéséből a következőt tudhattuk meg: "Szerdán (szeptember 14-én - a szerk.) megtörtént az elsőkörös tárgyalás, de további egyeztetésre van szükség. Látnunk kell, hogy a jelenlegi állapotában, a mostani gazdasági helyzetben állami segítség nélkül a víziközmű-szolgáltatás kigazdálkodhatatlan veszteségek nélkül nem üzemeltethető. A tárgyalásokat folytatjuk, ragaszkodva ahhoz, hogy a miskolci ivóvízszolgáltatás színvonala nem romolhat, hogy a miskolciak – bármilyen döntés születik is – a legjobb, legtisztább vizet kapják."

Az augusztus 29-i rendkívüli közgyűlésen dr. Nagy Ákos, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP nevében támogatta az integrációban aló részvételről szóló javaslatot. Mint mondta: "Nagyon fontosnak tartjuk a szolgáltatás biztonságát és a víz minőségét. Minden támogatást megadunk a polgármesternek, hogy a város számára előnyős feltételeket harcoljon ki."

Nem találtuk nyomát rendkívüli közgyűlésnek

A miskolci önkormányzat azonban az idővel is harcban van, hiszen az integrációs program ütemterve szerint szeptember 20-ig a miskolci közgyűlésnek meg kell hoznia a konkrét - elutasító, vagy igenlő - döntést a tulajdonosi jogkört érintő kérdésekben és arról tájékoztatnia kell a Nemzeti Vízművek Zrt.-t. A vagyon átvételének és ezzel az ellátási kötelezettség átvételének végső időpontja november 1-je.

Ezeket ismerve, szeptember 19-én, de legkésőbb szeptember 20-án rendkívüli közgyűlésen döntenie kellene a miskolci önkormányzatnak az ügyben. Azaz mindössze két nap van a határozat meghozatalára. Szeptember 18-án, vasárnap még semmi nyomát nem találtuk Miskolc város internetes honlapján, az ezzel kapcsolatos helyen rendkívüli közgyűlés összehívásáról szóló meghívónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában