Repülés

2022.09.08. 20:01

Miskolc városvezetése egyelőre nem számol repülőtér létrehozásával

A repülőklub sérelmezi, hogy nem tájékoztatja őket a városvezetés arról, hogy mi a helyzet a területtel, ahol repülőteret terveztek építeni.

HM

A hajdani miskolci repülőtéren

Fotó: ÉM

Szomorúan tapasztalta, hogy nem szerepel Miskolc hétéves tervében egy repülőtér, mondta portálunknak Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülőklub titkára. A tervet az elmúlt napokban mutatta be a miskolci városvezetés. 

– Amikor áprilisban bezárt a repülőtér, leült velünk beszélni Veres Pál polgármester és azt mondta, hogy megvan az előszerződés Sajópetrivel: ott épül majd az új. Azt is mondta, számít majd a segítségünkre a tereprendezésben, és egy év múlva már jöhetünk is vissza, azaz ideiglenesen kell máshol tárolnunk eszközeinket, felszerelésünket, gépeinket.

A titkárnak rosszulesik, hogy még csak nem is tájékoztatták őket a fejleményekről, nem áll ki senki a városvezetés részéről, senki nem mondja el őszintén, hogy változott a program. Hiába keresi a város vezetését, nem érkezik válasz.

Miskolci repülőtér - illusztráció. | Fotós: ÉM

Csak albérlők lehetnek

– Talán Mezőkövesden folytathatjuk tovább, de ott csak albérlők leszünk – jegyezte meg. Hozzáfűzte, nehéz a döntés, hiszen nagyon sok mindent kell magukkal vinniük. Elárulta, ő maga pillanatnyilag Maklárra jár oktatni, de messze van, mint ahogy Mezőkövesd is. Sokan ugyanis nem miskolciak – mint ahogy ő sem, Izsófalván polgármester - onnan kell eljutnia a megye egy másik részébe.

Megemlítette, szeptember 18-án ülnek össze a repülőklub tagjai, akkor döntenek a Mezőkövesdre való költözésről. 
– Nincs más lehetőség, úgyhogy valószínű, amellett döntünk – árulta el.

Kérdések és válaszok

Nemrégiben kérdéseket küldtünk a miskolci önkormányzatnak, akik ugyan nem válaszoltak, de azt írták, hogy nyújtsunk be közérdekű adatigénylést a Miskolc Holding Zrt.-nek a repülőtér ügyében. Ez megtörtént, most megérkezett a válasz Dr. Cserni Gabriella adatvédelmi felelőstől.

Az alábbiakban a kérdéseket és válaszokat olvashatják.

A repülőtér bezárásakor előszerződést kötött a miskolci önkormányzat egy Sajópetri közigazgatási területéhez tartozó ingatlanra, amelyet repülőtér építésére szeretnének használni. Mi a helyzet a terület megvásárlásával? Él-e még az említett előszerződés? 

– A terület megvásárlására vonatkozó előszerződés jelenleg is hatályos.

Megvásárolta-e az említett területet azóta a Miskolc Holding Zrt.? 

– A területre vonatkozó végleges adásvételi szerződés még nem jött létre.

Meddig tarthatják felszerelésüket a miskolci repülőklub tagjai a jelenlegi repülőtéren?

– A jelenlegi IV. osztályú repülőtér területén 2022. december 31-ig tarthatja felszerelését a Borsod Megyei Repülőklub.

Arra a kérdésünkre, miszerint „Lesz-e új repülőtere Miskolcnak? Hol tart most az ügy?” Azt a tájékoztatást kaptuk: ez a kérdés nem minősül közérdekű adatigénylésnek. 

Évekkel ezelőtt

A miskolci repülőtér és a 90 éves repülőklub kálváriája évekkel ezelőtt kezdődött. Április 30-án volt a végső búcsú napja, ezen a napon kellett költöznie a klubnak. A repülőtér 18 évvel ezelőttig állami tulajdonban volt, akkor adta át a területet az önkormányzatnak, amely 15 évre kötött szerződést a repülőklubbal. 

Családi hétvégén a repülőtéren még 2021-ben | Fotós: Vajda János

Amikor az lejárt, nem kívánta meghosszabbítani már az előző városvezetés sem. A végső döntés tavaly októberben született meg: a miskolci közgyűlés befektetési területté nyilvánította a repülőtér hektárjait. 

A repülőklub tagjai régóta tudták, hogy költözniük kell, de bíztak benne, lesz hová menniük. Azóta a volt repülőteret (amelynek egy részén a légimentőbázis továbbra is működhet, sőt fejlesztik) felszántották, ipari terület lesz a helyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában