Négy hónapja történt

2022.08.12. 20:00

Semmi hír a miskolci repülőtérről, aggódnak a repülőklub tagjai

Áprilisban előszerződést kötött a miskolci önkormányzat egy sajópetri területre, hogy ott épülne fel az új reptér, de nem tudni, hol tart az ügy. A repülőklub úgy tűnik, Mezőkövesden folytatja.

Hajdu Mariann

Legendák a levegőben címmel tartották a reptér búcsúztatót a miskolci repülőtéren április 30-án | Fotó: Ádám János

Négy hónapja már, hogy bezárt a repülőtér Miskolcon. Április 30-án volt a végső búcsú napja, ezen a napon kellett költöznie a Borsod Megyei Repülő Klubnak. A repülősök akkor abban bíztak, hogy csak ideiglenesen van vége a repülésnek, az utolsó nap előtt nem sokkal beszélgetésre hívta őket a miskolci városvezetés. A városházán elhangzott: megoldódhat a repülőtér ügye, mert megkötötték az előszerződést egy Sajópetri közigazgatási területéhez tartozó ingatlanra, amelyet repülőtér építésére szeretnének használni. Sikerült azt is elérni, hogy kiemelt ipari területté nyilvánítsák ezt a területet, az ezzel kapcsolatos szerződést április 4-én írták alá.

Csak kérdések vannak

– Azóta nem történt semmi, érdeklődésünkre választ nem kapunk – mondta lapunknak Ötvös Béla, az egyébként 90 éves repülőklub titkára. 

A repülőtér 18 évvel ezelőttig állami tulajdonban volt, akkor adta át a területet az önkormányzatnak, amely 15 évre kötött szerződést a repülőklubbal. Amikor az lejárt, nem kívánta meghosszabbítani már az előző városvezetés sem. A végső döntés tavaly októberben született meg: a miskolci közgyűlés befektetési területté nyilvánította a repülőtér hektárjait. 

A repülőklub tagjai régóta tudták, hogy költözniük kell, de bíztak benne, lesz hová menniük. Azóta a volt repülőteret (amelynek rgy részén a légimentőbázis továbbra is működhet, sőt fejlesztik) felszántották, ipari terület lesz a helyén.

– Az eszközeinket egy hangárban tárolhatjuk a repülőtér területén, de csak ideiglenesen, kérdés, mi lesz velük utána – mondta Ötvös Béla. 

Ötvös Béla a matuzsálem Zlin 226-os-ban
Ötvös Béla a matuzsálem Zlin 226-os-ban | Forrás: Ádám János

Próbaüzem Mezőkövesden

Mint korábban beszámoltunk róla, április 30-án a klub motoros vontató Zlin 226-os gépét ő maga reptette át Hajdúszoboszlóra, az ottani repülőklub egy évre adott helyet a 65 éves matuzsálem tárolására. A többi gép a Heves megyei Maklárra repült át, ott lesznek meghatározott ideig.

– Nem tudjuk, mi lesz később, nem tudjuk, miben gondolkodjunk. Jó lenne tudni, mire számíthatunk – folytatta Ötvös Béla. 

Most Mezőkövesden lesz lehetőségük felszállni, bár Ötvös Béla szerint ez nem megoldás: csak este és hétvégén repülhetnének ott. 
Mint Bistei Viktortól, a repülőklub elnökétől megtudtuk, a Bükk- Mátravidéki Aeroklub és testvérszervezete a Borsod Megyei Repülő Klub három napos próbaüzemet tart tagjainak augusztus 19-21 között a mezőkövesdi volt szovjet katonai repülőtéren. A próbaüzem célja a tapasztalatszerzés ezen a terepen, amivel az esetleges későbbi átmeneti üzemelés szakmai feltételeit kidolgozzák. „Mivel Miskolcon már nincs repülőtér, repülni pedig kell”, fogalmazott.

Nincs válasz

Érdeklődtünk a miskolci önkormányzattól, hogy mi a helyzet a sajópetri területtel, él-e még az említett előszerződés, meg kívánják-e továbbra is vásárolni a sajópetri melletti területet, körvonalazódik-e valami a miskolci repülőtér ügyében. Választ nem kaptunk a kérdéseinkre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában