Repülőtér

2022.08.22. 17:30

Szombaton eldőlhet, Mezőkövesden landolnak-e a miskolci pilóták

Tapasztalatszerzés céljából jártak a miskolci repülőklub tagjai Mezőkövesden, hogy folytathatják-e ott a repülést.

Miskolci repülőtér - a repülők mentek, a mentőlégibázis maradt

Fotó: Kozma István

 – Kisebb javításokkal rendbetették, foldozták, a mellette lévő füves terület pedig jó a vitorlázó repülőgépeknek, azaz alkalmas a terület a repülésre – így összegezte tapasztalataikat a mezőkövesdi repülőtér kapcsán Ötvös Béla, a Borsod Megyei Repülő Klub titkára. Múlt héten írtuk, hogy a Bükk- Mátravidéki Aeroklub és testvérszervezete, a miskolci klub három napos próbaüzemet tervezett tartani tagjainak augusztus 19 és 21. között a mezőkövesdi volt szovjet repülőtéren, hogy kiderüljön, megvannak-e az esetleges későbbi átmeneti üzemelés szakmai feltételei. A próbaüzem megtörtént, ennek az eredményeiről kérdeztük a titkárt. Megtudtuk, könnyen lehet, hogy ott folytatják, legalább is ideiglenesen.

Vannak problémák, de...

– Villany és víz nincs, vagyis vannak problémák az infrastruktúrával, emellett körülbelül 10 millió forintba kerülne egy hangár felépítése – mondta Ötvös Béla. Hangsúlyozta, spártaiak a körülmények, de repülni kell.

Szombatra közgyűlést hívtak össze a klub tagjai számára, hogy döntsenek, vállalják-e, hogy átteszik székhelyüket Mezőkövesdre. Az önkormányzattal kötnek szerződést – évi 2 millió forint – és ki kell fizetni az említett hangár árát is, de nincs túl sok pénze a klubnak. A repülés feltételei azonban adottak.

Búcsú a miskolci repülőtértől.- április 30-án
Fotós: ÉM

– Még mindig nem értem a miskolci önkormányzat hozzáállását a történtekhez – jegyezte meg. – Elhisszük, hogy történt valami, hogy kiderült, valamiért mégsem tudták megvenni a repülőtér számára az új területet, de miért nem állnak ki és mondják meg nekünk? Miért hallgatnak? Több mint másfél millió forintért építtettünk szennyvízvezetéket a régi területen, a hangárjainkat szét kellett szedni. Kárpótlás is járna nekünk, de erről sincs szó.

Ma már új tulajdonosa van

A miskolci repülőtéren április 30-án repülhettek utoljára a klub tagjai. A reptér egyébként 18 évvel ezelőttig állami tulajdonban volt, akkor adta át a területet az önkormányzatnak, amely 15 évre kötött szerződést a repülőklubbal. Amikor az lejárt, nem kívánta meghosszabbítani már az előző városvezetés sem. A végső döntés tavaly októberben született meg: a miskolci közgyűlés befektetési területté nyilvánította a repülőtér hektárjait, ma már új tulajdonosa van.

Közérdekű adatigénylés

A repülőklub tagjai régóta tudták, hogy költözniük kell, de bíztak benne, lesz hová menniük. Márcsak azért is, mert a költözés előtt néhány nappal tájékoztatta őket a város vezetése, hogy előszerződést kötöttek egy Sajópetri melletti területre, ott épülne fel az új repülőtér. Azóta azonban semmi hír sincs erről.

Érdeklődtünk a miskolci önkormányzatnál, akik a Miskolc Holding Zrt.-hez irányítottak bennünket, és azt is írták, hogy nyújtsunk be közérdekű adatigénylést a kért információk kapcsán. Megtettük, várjuk a választ. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában