Miskolci Reptér

2022.06.18. 20:00

Innen már nincs visszaút, felszántották a miskolci repteret (fotókkal)

Tisztában lehetett azzal mindenki, hogy megszűnik a miskolci repülőtér. Mégis mellbevágó, amikor azt látjuk, fel is szántják a helyét.

Szaniszló Bálint

Repülőtér volt, most úgy fest, mint egy szántóföld. Fotó: Szaniszló Bálint

Meghökkentő volt az a Facebook-poszt, amely arról adott hírt, hogy munkagépek dolgoznak a május 1-jei hatállyal végleg bezárt miskolci repülőtér helyén. Pontosabban fogalmazva, felszántják azt a területet, ahol alig másfél hónappal ezelőtt még repülőgépek szálltak fel és le. És azt megelőzően több mint fél évszázadon keresztül ez így is volt rendjén.

Bontás és építés

Pénteken reggel saját szemünkkel is meggyőződhettünk róla, hogy az egykori repülőtér egy részét tényleg felszántották, a friss hantok között gólyák és más madárfélék keresték a reggelinekvalót. A szomszédos, kerítéssel körbezárt területen, a miskolci Mechatronikai Ipari Parkban szorgosan dolgoztak a munkagépek, egy új üzemcsarnokot építettek.

A Borsod Megyei Aeroklub egykor élettel teli épületei elhagyatottan árválkodnak, a hangárokat, amelyek befogadták a repülőalkalmatosságokat, közben már le is bontották. A terület vagyonkezelőjével, a Miskolc Holding Zrt.-vel úgy egyezett meg a klub, hogy azok az eszközök, amelyeket – új repülőtér híján – nem tudnak máshol tárolni, bizonytalan ideig maradhatnak még a helyükön.

A repülőtér főút felé eső sarkán azonban már építők szorgoskodnak, a légimentőbázist kezdték el építeni. Az a jövőben is maradhat eredeti helyén.

Döntött a közgyűlés

A miskolci repülőtér további sorsának lényegében a városi közgyűlés tavaly október 7-én megtartott ülésének 2. napirendi pontja adott végső irányt. Mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a repülőtér megszűnik, helyén a terület vagyonkezelője, a Miskolc Holding Zrt. – a megfogalmazás szerint – „a szomszédos Mechatronikai Ipari Park bővítési területét szeretné kialakítani és lehetőséget biztosítani kereskedelmi-szolgáltató gazdasági zóna kialakítására”.

Ahogy az indokokról fogalmaztak: „A Mechatronikai Ipari Park területének növelésével szeretnék olyan üzemek letelepedését elősegíteni, amelyek kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet folytatnak. Ez a szándék összhangban van a város hosszú távú fejlesztési céljaival, valamint igazodik a valós piaci helyzethez.” A célok eléréséhez a területet a közgyűlés kiemelt fejlesztési zónává nyilvánította. A volt repülőtér területének hasznosításával kapcsolatos tanulmányterv azt is megfogalmazza, hogy a terület mellett elhaladó vasútvonal 50 méteres védőzónája megmarad, a légimentőbázis helikopteres leszállóhelye pedig egy 125 méteres sugarú körben kap védterületet.

Remény és kételkedés

A repülőteret egykor használók és a város téma iránt érzékeny lakói még mindig kételkednek abban, hogy belátható időn belül lesz új, az előbbinél korszerűbb repülőtér.

A borítóképen: Repülőtér volt, most úgy fest, mint egy szántóföld. Fotó: Szaniszló Bálint

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában