boon.hu video

2024.04.22. 17:30

Hamarosan járható lesz Sátoraljaújhelyen a világrekordernek hitt függőhíd - képek, videó

A sátoraljaújhelyi Szár-hegyről a Vár-hegyre oda és vissza lehet majd közlekedni gyalogosan a Nemzeti Összetartozás Hídján.

Szaniszló Bálint

Így ível át a két hegy között a függőhíd Sátoraljaújhelyen

Fotó: SZB

Maga a Nemzeti Összetartozás Hídja lényegében már készen van Sátoraljaújhelyen, és az is bizonyos, hogy még 2024. tavaszán át is adják. Ott jártunkkor a két végponton, a Szár-hegyen és a Vár-hegyen folytak a munkák, a fogadóépületeket és a megközelítést építették a kivitelezők.  

Így néz ki a függőhíd Szár-hegyi állomása és környéke most
Fotó: SZB

Már folyik a tesztelés is, tehát hamarosan a nagyközönség is élvezheti róla a nem mindennapi látványt. Hogy pontosan mikor, még nem tudjuk. Az lehet árulkodó az időpontot illetően, hogy a városban működő szálloda, a Hotel Hunor június 1-jére hídavató bált hirdetett. 

Négymilliárdba kerül az építés 

A sátoraljaújhelyi függőhíd építése egyénként 2021 végén kezdődött el. A projekt büdzséje 4 milliárd forint, amelyet a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program finanszíroz. A készülő függőhíd több mint 80 méter magasan húzódik a föld fölött, és hosszú ideig azt hihettük, hogy 700 méteres hosszával vélhetően világrekordot fog dönteni. 

Időközben azonban két év alatt 200 millió koronából (nagyjából 3 milliárd forintból) felépült a tipikusan cseh hangzású Sky Bridge 721, azaz egy 120 centi széles, 721 méter hosszú függőhíd, amin egyszerre akár ötszáz bátor ember vághatja le a völgyet. Az indulásnál ajánlatos megnézni, mindenünk nálunk van-e, ugyanis a híd csak az egyik irányban járható, ami ott marad a startnál, azért bizony nem lehet útközben visszafordulni. Az 1100 méteres tengerszint feletti magasságban található kiinduló állomáshoz libegő viszi fel a látogatókat, akiknek előzetesen regisztrálniuk kell online. 

Van, aki már rámerészkedett a hídra
Fotó: SZB

A sátoraljaújhelyi  Nemzeti Összetartozás Hídja tehát a Szár-hegyet és a Várhegyet köti össze, és a tervek szerint így is páratlan turisztikai látványosság lesz. Egy szakaszon, ahol a híd a Május patak fölött ível át, a lépőrácsok helyett speciális üveglapokon keresztül tekinthetünk le. 

Az építmény - amellett, hogy az egyik leghosszabb, vagy leghosszabb - mindkét irányban járható. Ez a függőhidakra általában nem jellemző. Egyszerre 300 ember tud majd áthaladni rajta.

Új nézőpont a városra és a környékre  

A hídnak köszönhetően abban reménykednek a sátoraljaújhelyiek, hogy teljesen új perspektívába helyezi a város és a hegyek látképét. A Nemzeti Összetartozás Hídjával járó fejlesztés a Zempléni Kalandpark vezetése szerint éves szinten akár egymillió látogatót vonzhat a térségbe. A gyalogoshíd a Zemplén Kalandpark része lesz, teljes egészében önkormányzati projekt, melynek fenntartását a város vállalta. 

Nézze meg a videót is!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában