Tarthatatlan volt már

2024.03.13. 20:00

Megtört a jég: Március 11-e óta a dél-kiliáni egészségházban rendelnek végre az orvosok

Mintha mindenki, még az égiek is összeesküdtek volna az ellen, hogy megkezdje végre működédés a Dél-Kiliánban az új egészségház.

Szaniszló Bálint

Már az új rendelőbe mehettek március 11-én a gyógyulásra váró kiliániak

Fotó: Bujdos Tibor

Igazi történelmi pillanat volt amikor - hosszú évek huzavonája után - március 8-án meg lehetett végre kezdeni a költözést az új dél-kiliáni egészségházba. Ezen a napon kezdték átcuccolni az orvosi rendelők berendezéseit, eszközeit a Kandó Kálmán utcai korszerűtlen szolgáltatóházból. Pár nappal korábban a miskolci közgyűlés is áldását adta, azaz a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet kezelésébe adta az egészségházat. Mindezzel párhuzamosan megszűnt a régi rendelők használatával kapcsolatos megállapodás. 

Így néz ki a dél-kiliáni egészségház
Fotó: Bujdos Tibor

A tetszetős új épület 5 felnőttorvosi rendelőt és 2 gyermekorvosi rendelőt fogadott be, valamint kétszobás védőnői szolgálatnak is otthont ad.

Hercehurcák egész sora 

Aki olvasója a boon.hu-nak, az részletesen és rendszeresen informálódhatott arról a folyamatról, amelynek végére a március 11-ei nyitás tett pontot. Négy-öt esztendőre nyúlik vissza az a huzavona, amely kísérte a dél-kiliáni új egészségház építését. Önmagában arról is éveken át tartott a vita, hogy egyáltalán épüljön-e és milyen módon új orvosi rendelőépület a dél-kiliáni lakótelepen. Azzal nagyjából mindenki egyetértett, hogy a majd' fél évszázada régi helyükön, a Kandó Kálmán utai szolgáltatóházban működő régi rendelők olyannyira korszerűtlenek, hogy azon már a felújítás sem sokat tud segíteni. 

Mint portálunk beszámolt róla, nemrég baleset- és életveszélyes módon a forgalmas járdára omlott a vakolat az orvosi rendelőknek is otthont adó szolgáltatóháznál.

Elcsitultak a viták   

Az előző önkormányzat még 2017-ben indította be azt a projektet, amelynek célja volt, hogy egy vadonatúj épületben korszerű egészségházat alakítsanak ki a Dél-Kiliánban. A lakótelepen élők egy része szerint azonban az építkezés értékes zöldfelületektől fosztja, fosztotta meg a lakóterületet. A környezetért, fák kivágása miatt aggódók több alkalommal is tiltakoztak, demonstráltak a beruházás ellen.

Aztán egy kérdőív kitöltésével nyilváníthattak véleményt a helyiek, támogatják-e az új rendelőépület kialakítását az arra rendelkezésre álló helyen, vagy sem. A szavazás eredménye 58–42 százalék lett az igenek oldalán. A lakossági támogatottság tudatában, mérlegelve az érveket, az önkormányzat úgy döntött: elindulhat az új rendelő beruházása.

Gond az építés körül  

Eleve jókora késéssel 2023. tavaszára aztán meg is épült az egészségház. Kivitelezési problémák miatt azonban az épület tetőzete még a birtokba vétel előtt beázott, így garanciális javításra volt szükség. Az épület üzembe helyezésével kapcsolatos hatósági eljárások is elhúzódtak, így tavaly csak kívülről csodálhatták meg a dél-kiliániak az épületet.  

Több rendelésnek ad otthont az épület
Fotó: Bujdos Tibor

2023. december 4-én az önkormányzat megkapta a hivatalos használatbavételi engedélyt, de olyan problémákat találtak, amiket még ki kellett javítani. Mostanra minden akadály elhárult, így kezdhették el március 11-én az új épültben a rendeléseket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában