boon.hu video

2024.02.29. 12:05

Tarthatatlan állapotok: költözhetnek végre a dél-kiliáni orvosi rendelők

Parttalan viták, demonstrációk, botrányos kivitelezés. Ezek előzték meg a gyermek- és felnőtt orvosi rendelőket, védőnői szolgálatot magába foglalni hivatott dél-kiliáni egészségház átadását.

Szaniszló Bálint

Így épült a dél-kiliáni orvosi rendelő

Fotó: Ádám János

Március 8-án átadják az új dél-kiliáni egészségházat és megkezdődhet a Kandó Kálmán utcai korszerűtlen szolgáltatóházból az orvosi rendelők átköltöztetése az új épületbe. A közgyűlés a Miskolci Egészségfejlesztési Intézet kezelésébe adja az egészségházat és ezzel párhuzamosan megszűnik a régi rendelők használata is.

Szolgaltato-haz-07-aj
Ilyenek az állapotok a régi rendelőknél
Fotó: Ádám János

Ahogy olvasóink a boon.hu-n nyomon követhették, fél évtizednél hosszabb időre nyúlik vissza az a huzavona, amely a dél-kiliáni egészségház építését kísérte. Éveken át tartott a vita egyáltalán arról, hogy egyáltalán épüljön-e és milyen módon új orvosi rendelő a dél-kiliáni lakótelepen. 
Az elvitathatatlan, hogy a sok évtizede működő régi rendelők már nem tudják rendesen betölteni szerepüket, de felújításra, korszerűsítésre nincs, nem is volt esély. Nemrég baleset- és életveszélyes módon a forgalmas járdára omlott a vakolat annál a szolgáltatóháznál, amelyben, méltatlan körülmények között a mai napig folyik az orvosi rendelés.

Elültek a viták  

Az előző önkormányzat még 2017-ben indította be azt a projektet, amelynek célja volt, hogy egy vadonatúj épületben korszerű egészségházat alakítsanak ki a Dél-Kiliánban. A lakótelepen élők egy része szerint azonban az építkezés értékes zöldfelületektől fosztja, fosztotta meg a lakóterületet. A környezetért, fák kivágása miatt aggódók több alkalommal is tiltakoztak, demonstráltak a beruházás ellen.  

Aztán egy kérdőív kitöltésével nyilváníthattak véleményt a helyiek, támogatják-e az új rendelőépület kialakítását az arra rendelkezésre álló helyen, vagy sem. A szavazás eredménye 58–42 százalék lett az igenek oldalán. A lakossági támogatottság tudatában, mérlegelve az érveket, az önkormányzat úgy döntött: elindulhat az új rendelő beruházása.

Pongyola kivitelezés 

Eleve jókora késéssel 2023. tavaszára aztán meg is épült az egészségház és - úgy tűnik - a kedélyek is nyugvópontra jutottak valamelyest. A tetszetős épület - a projekt tartalma szerint - 5 felnőttorvosi rendelőt és 2 gyermekorvosi rendelőt tartalmaz, valamint kétszobás védőnői szolgálatnak ad majd otthont. Az épület azonban tavaly tavasz óta sem népesült be.   

Kivitelezési problémák miatt az épület tetőzete még az esetleges birtokba vétel előtt beázott, így garanciális javításra volt szükség. Az épület üzembe helyezésével kapcsolatos hatósági eljárások is elhúzódtak, így tavaly csak kívülről csodálhatták meg a dél-kiliániak az épületet. 

2023. december 4-én az önkormányzat megkapta a hivatalos használatbavételi engedélyt, de olyan problémákat találtak, amiket még ki kellett javítani. Az önkormányzat végül a garanciális javításokon túl 50 millió forint kötbért rótt ki a kivitelezőre.

Nem vágtak ki sok fát 

A napirend tárgyalásakor Bartha György (Velünk a Város), a terület önkormányzati képviselője felidézte, hogy hányatott sorsa volt a kezdetektől fogva az új rendelőépületnek. Mint mondta, nem megfelelően készítették elő a projektet. Sok fa kivágásával, játszótér megszüntetésével járt volna együtt. „Megoldottuk a problémát és március 8-án megkezdődhet végre a költözés" – mondta.  

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában