TeSzedd!

2024.04.27. 17:30

Az önkénteseknek köszönhetően tisztul(t) meg vármegyénk - képekkel

Finiséhez érkezett az idén 12. alkalommal, a Föld napjára időzítve, április 22-én elindult a TeSzedd! akció, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési programja.

Gárdonyi Edina

Csapatban dolgoztak a TeSzedd! akcióban

Fotó: olvasó

Miskolcon több helyszínen és a vármegye településein is sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, ami hivatalosan április 28-ig tart. A „TeSzedd!” akció célja megerősíteni a környezettudatos szemléletet azzal, hogy felhívja a lakosság figyelmet az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságára, emellett az önkéntességet is népszerűsíti. 

Tavaly országosan összesen 2200 helyszínen, 1775 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a programban részt vevő családok, iskolai közösségek, civil szervezetek.

Közel tízezren

A programra idén rekord számú jelentkezés érkezett. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből 113 településen összesen 192 találkozási pontot jelöltek meg a helyszíni koordinátorok. A jelentkezők összlétszáma 9420 fő – tájékoztatta a boon.hu-t a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. 

Munkában a szemétszedők
Fotó: olvasó

Voltak, akik már hét közben megtisztították a környezetüket, de sok település, civil szervezet az előttünk álló hétvégére időzítette, így aki hasznos közösségi programot keres, annak érdemes utánajárnia, hogy a lakóhelye környékén hol tud találkozási ponthoz csatlakozni. 

A Sajóvelezdért Turisztikai Egyesület már 4. alkalommal vesz részt az Önkéntesen a tiszta Magyarországért programban, évről évre bővül a résztvevők száma, idén már 24 fős csapat takarította a települést környező bekötő utat, a Koszla-forrás és az Ilona-forrás környezetét, a vasúti átjáró és a focipálya környékét – mondta el Szabó Tibor, az egyesület elnöke. Néhány óra alatt csodás környezetben és jó hangulatban gyűjtöttek össze 25 zsák szemetet. Biztos abban, hogy jövőre is részt vesznek a megmozdulásban, de reméli, hogy a szemét mennyisége kevesebb lesz – tette hozzá. 

Edukációs lehetőség

Kevesebben voltak a tavalyinál a múlt csütörtökre meghirdetett akción, de jóval kevesebb szemetet is kellett összeszedniük, mondta el a vidám, gyerekekkel együtt végzett csütörtöki szemétszedésükről Bak László, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének elnöke. Szombaton megismételték az eseményt, így aki nem tudott csatlakozni csapatukhoz hétköznap, az is tehet a szép, szemétmentes környezetért. Az elnök hozzátette, hogy kiváló edukációs lehetőség a nagycsaládosok gyermekeinek számára, amikor szembesülnek a Szinvában hömpölygő szeméttel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában