Csupa talány

2022.12.17. 20:00

Újra bezárják a Miskolctapolca Barlangfürdőt (frissítve!)

A Miskolc Holding vezetése a héten tárgyalja a Miskolci Fürdő Kft. 2023. évi üzleti tervét, így felelőségteljes nyilatkozatot ezután tesznek a Barlangfürdővel kapcsolatban.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A december 17-én közzé tett cikkünkre közösségi oldalán reagált Veres Pál. Miskolc polgármestere politikai okokat vélelmez a cikk mögött. Közlendőjében megemlít számos olyan részletet, amely a kifogásolt cikkben is szerepelt. Például, hogy január 8-ig üzemel a fürdő, addig a vállalkozók, a Bokik és a városvezetés összefogásaként – pénzéből – tud üzemelni a fürdő. A nyitva tartáshoz 65 millió forintra van szükség. Veres Pál megjegyzi, hogy a háromoldalú megállapodás feltételeit azonban egyelőre csak a város teljesítette maradéktalanul. Az ígért és várt támogatásból eddig alig több mint ötmillió forint érkezett meg. Ennek ellenére a város vezetése a városvédelmi alapból biztosította a szükséges forrásokat, így a Barlangfürdő mindenki megelégedésére nyitva van – írja a városvezető.  

Veres Pál kiemeli: a Barlangfürdő teljeskörű karbantartását eddig minden évben januárban végezték, ezért az az év első hónapjában mindig is zárva volt. De a karbantartás alatt úgynevezett szárazlábas túrákat szerveztek, ahol a látogatók bejárhatták a barlangjáratokat. Mivel az októberi bezárás alatt a karbantartás egyrészét elvégezték, januárban a négyhetes karbantartási szünet lecsökkenhet két hétre, így a Barlangfürdő, a tervek szerint január utolsó hetében nyitásra kész lehet. Veres Pál hangsúlyozza: a miskolci városvezetés kinyilvánította, és az elmúlt hónapokban tettekkel is bizonyította, hogy a Barlangfürdőt nyitva kívánja tartani, ez a legfőbb célunk 2023-ban is. 

Ugyanakkor azt is megjegyzi a polgármester, hogy a város és a Miskolc Holding vezetése jövő héten (a december 19-vel kezdődő hétre utal – a szerk.) tárgyalja - többek között - a Miskolci Fürdő Kft. 2023. évi üzleti tervét, így felelőségteljes nyilatkozatot ezután teszünk a Barlangfürdővel kapcsolatban. 

 

Ezt írtuk: 

Október 3-a volt a "fekete hétfő" Miskolctapolca életében. Valóságos sokként érte a szállásadókat és a vendéglátókat az aznapi bejelentés, hogy az energiaválságra hivatkozva bezárják a Miskolctapolca Barlangfürdőt. A hír hatására a korábban oda készülő vendégek sorra mondták le szállásfoglalásaikat a környékbeli szállodákban, panziókban. Október 10-étől, a bezárás tényleges napjától kezdve pedig egy időre lényegében kiürült Miskolctapolca.

Még folyamatos a nyitvatartás 

A tetszhalott állapot egészen október 28-ig tartott, a helyi vállalkozók, a megyei iparkamara és az önkormányzat együttműködése eredményeként ekkor nyitott újra a barlangfürdő, a város egyik elsőszámú idegenforgalmi vonzóereje. Az volt a megegyezés, hogy Miskolc a városvédelmi alapból finanszírozza a működés költségeit, a vállalkozók pedig a Miskolci Fürdők Kft.-vel kötendő egyedi megállapodások révén anyagilag járulnak hozzá a Barlangfürdő nyitvatartásához.

A barlangfürdő működtetésének sarokpontja kétségtelenül a pénz. A város lényegében megelőlegezte az újranyitás és működtetés költségeit, de fontos lenne, hogy befolyjon a szállásadók, vendéglátók által ígért összeg is.  

Fotós: Ádám János

A miskolci közgyűlés legutóbbi ülésén hangzott el, hogy eddig mindössze 4,5 millió forint folyt be a vállalkozások által ígért összegből, amely ennek többszöröse volt. Azt is megtudhattuk, hogy a barlangfürdő az ősz folyamán mintegy 65 millió forint veszteséget termelt, amit egyelőre az üzemeltető Miskolc Fürdők Kft.-nek, illetve a városvédelmi alapnak kell lenyelnie.

Az újabb bezárás az biztos

A jelenleg érvényes döntés a barlangfürdő január 8-ig történő nyitva tartásáról szól. Utána két hétre biztos, hogy bezár a fürdő, és befejezik az őszi zárvatartás idején megkezdett karbantartási munkálatokat. Hogy utána lesz-e újranyitás, arról ma még korai lenne beszélni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában