Miskolc

2022.11.28. 07:00

Iszapfaló támadta meg Miskolctapolcát (Fotókkal, videókkal)

Egy biztos, ilyen furcsa "lényt" még nem sokan láthattak úszkálni a Csónakázó-tó felszínén.

Szaniszló Bálint

Munkában az iszapfaló a miskolctapolcai tóban

Fotó: BNR

Egy a környékünkön még soha sem látott berendezést engedtek vízre november folyamán a miskolctapolcai Csónakázó-tóban. 

Előbb csak a partnak támaszkodva várta sorsát. Aztán vízre szállt és megkezdte munkáját. Igen, munkáját, hiszen egy olyan iszapfaló úszóberendezésről van szó, amely eltávolítja a tóban felgyülemlett hatalmas mennyiségű iszapot, amely már olyan sok, hogy helyenként alig fél méteres vízréteg található csak felette. 

Eddig nem látott furcsaság látható a miskolctapolcai nagyparkolóban is, ahol egy elkerített részen hatalmas paplanok terülnek el. Csővezeték kígyózik belőlük a szomszédos Hejő-patakba. Arra jártunkkor Holczbauer Ákos, a munkát végző Iszapfaló Kft. környezetmérnöke világosította meg számunkra a helyzetet.  

Holczbauer Ákos mutatja az iszappaplanokat | Fotó: BNR

Szivattyúzzák az iszapot  

A Csónakázó-tóban lévő iszapfaló berendezés kotrófeje fellazítja a tó fenekén lévő tömör iszapréteget, amely a vízzel keveredve és hígulva egy csővezetékbe jut, amely jó 1200 méreten át a Hejő-patakban kígyózva juttatja el az anyagot a nagyparkolókban lévő paplanokba. A paplonokat olyan porózus anyagból szőtték, amely kiengedi a vizet és benttartja az iszapot, amely saját súlyával préseli ki magából a nedvességtartalmat.  

Egy-egy ilyen hatalmas paplan akár másfél méter vastagságúra is megduzzad, aztán olyan jó két hónap alatt szikkad össze térfogata mintegy harmadára. Utána a paplanokat felvágják és tartalmát elszállítják. Mint megtudtuk, a mezőgazdaságban használják majd fel talajjavításra.

Gyarapodnak a paplanok 

Az iszapfaló folyamatosan dolgozik és a paplanok is egyre gyarapodnak. A sürgősség oka, hogy még a komolyabb fagyok beállta előtt szeretnének minél több iszapot kiemelni a tóból, hiszen a hideg miatt megdermedő anyag akadályozhatja majd a tevékenységet. 

Az iszaptalanítást oly módon hajtják végre, hogy ne zavarják meg nagyon a tó flóráját és faunáját. Fontos, hogy nem kellett leengedni a tó vizét, így megmaradt az élettér a benne élő állatoknak.

A tapolca projekt része 

Mint ismert, tavasszal kezdődött meg a Miskolctapolca megújulása projekt részeként az Őspark, a Geometrikus park és a hozzá kapcsolódó sétányok rekonstrukciója, amelynek keretében felújítják a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornáit, illetve az elektromos hálózatot, valamint új pavilonokat, utcabútorokat is telepítenek majd. 

A projekt része a Csónakázó-tó megújítása is. A terv szerint az iszaptalanítással a tó nem egyszerűen visszanyeri régi állapotát, hanem megújul. Az anyag kiemelésére azért van szükség, mert a tó annyira eliszaposodott, hogy néhol már csak alig két méter a víz mélysége, és ez már veszélyezteti az élővilágot is. 

A Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen elnevezésű projekt 100 százalékos mértékben az Európai Uniós és hazai források révén készül el. A támogatás összege összesen valamivel több mint 1 milliárd forint.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában