Megújítás

2022.11.10. 07:00

Mutatjuk, mi telel idén a miskolctapolcai tóban

Megszabadítják a tavat a felesleges iszaptól. A tapolcai nagyparkoló lesz a kiemelt anyag ideiglenes tárolóhelye.

SZB

Ez a szerkezet fogja eltávolítani az iszapot a tapolcai tóból

Fotó: Ádám János

Tavasszal kezdődött meg a Miskolctapolca megújulása projekt részeként az Őspark, a Geometrikus park és a hozzá kapcsolódó sétányok rekonstrukciója, amelynek keretében felújítják a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornáit, illetve az elektromos hálózatot, valamint új pavilonokat, utcabútorokat is telepítenek majd.

Itt van már az úszókotró 

A beruházás részeként megújul a miskolctapolcai Csónakázó-tó is. A tónál napokban megkezdődő nagyszabású munkálatok révén az évek során felgyülemlett iszapot úszókotró segítségével távolítják el. A kiemelt iszapot előbb a miskolctapolcai nagyparkolóban deponálják, szárítják, később pedig végső helyére szállítják el.   

A Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen elnevezésű projekt 100 százalékos mértékben az Európai Uniós és hazai források révén készül el. A támogatás összege valamivel több mint 1 milliárd forint.

Vigyáznak az élővilágra 

A terv szerint az iszaptalanítással a tó nem egyszerűen visszanyeri régi állapotát, hanem megújul. Az anyag kiemelésére azért van szükség, mert a tó annyira eliszaposodott, hogy néhol már csak alig két méter a víz mélysége, és ez már veszélyezteti az élővilágot is. Az iszaptalanítást oly módon hajtják végre, hogy ne zavarják meg nagyon a tó flóráját és faunáját. 

Az iszapot kiemelő úszóberendezés már megérkezett és bevetésre vár. A kitermelt iszapot - a tervek szerint - előbb a miskolctapolcai nagyparkolóban helyezik el szikasztás céljából és onnan szállítják majd tovább végső helyére. A kivitelező cég tavaszra szeretne végezni a munkával. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában