Miskolc

2022.12.04. 07:00

Így néz ki most a miskolctapolcai Csónakázó-tó környéke

Tavaszra ígérik, hogy egy megújult Miskolctapolcát adnak át a városlakóknak és a turistáknak.

Szaniszló Bálint

Tavasszal kezdődött meg a Miskolctapolca megújulása projekt részeként az Őspark, a Geometrikus park és a hozzá kapcsolódó sétányok rekonstrukciója, amelynek keretében felújítják a terület víz-, szennyvíz- és csapadékvíz-csatornáit, illetve az elektromos hálózatot, valamint új pavilonokat, utcabútorokat is telepítenek majd. Épül mosdót, illemhelyet, pelenkázót is magába foglaló komfortpont is, amely régi vágya a Miskolctapolcán megfordulóknak. 

A projekt része a Csónakázó-tó megújítása is. Körben teljes egészében új járda veszi majd körül a tavat, lesznek korszerű pihenőpontok, amelyek jó kilátást biztosítanak a tóra is. 

Búcsú az iszaptól 

Folyamatban van a tó iszaptalanítása, amellyel nem egyszerűen visszanyeri régi állapotát, hanem valóban megújul. Az anyag kiemelésére azért van szükség, mert a tó annyira eliszaposodott, hogy néhol már csak alig két méter a víz mélysége, és ez már veszélyezteti az élővilágot is.  

A Zöld város kialakítása Miskolctapolca akcióterületen elnevezésű projekt 100 százalékos mértékben az Európai Uniós és hazai források révén készül el. A támogatás összege összesen valamivel több mint 1 milliárd forint.

Gödrök, sár, kőkupacok 

Jelenleg azonban még eléggé káoszos állapotot mutató munkaterület van a tó körül. Gödrök tátonganak szabadon, a felszedett régi burkolat darabjai kupacokban itt és ott, a kiemelt régi villanyoszlopok csak úgy sebtében lerakva a játszótér tőszomszédságában. Helyenként nem is lehet tudni, hogy hol is kezdődik a munkaterület. Ebből az állapotból kell rendnek, megújulásnak kialakulnia - az ígéretek szerint - jövő tavaszra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában