Miskolc

2022.11.18. 20:00

Piaci szereplőkre bíznák a miskolci fürdők üzemeltetését

A városvezetés leszögezte, a miskolci fürdők nem eladók!

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Az energiaválság következtében megnövekedett üzemeltetési költségekre hivatkozva a Miskolci Városvédelmi Egyeztető Testület október elején úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja a Miskolci Fürdők Kft.-hetz tartozó Miskolctapolca Barlangfürdőt és a Selyemréti Strandfürdőt. Az Ellipsum Élményfürdő is bezárt, igaz, ott az indokként a garanciális munkák elvégzését nevezték meg.  

Időközben múlt hónap végén – a miskolctapolcai szállásadók és vendéglátók nyomására és anyagi közreműködésükkel – a városvezetés úgy döntött, hogy újranyitják a Barlangfürdőt és jövő január 8-ig mindenképpen működtetik is. Az önkormányzat a városi költségvetés módosításával létrejött városvédelmi alapból biztosítja a Barlangfürdő üzemeltetéséhez szükséges összeget.

Fenntartható szolgáltatás kell 

Az idegenforgalmi szakma és a városvezetés hatékonyabb együttműködése érdekében megalakították Miskolci Turisztikai Kerekasztalt az ágazattal kapcsolatos elképzelések megvitatása, döntések előkészítése érdekében. A testület november 18-i ülésén Szopkó Tibor, Miskolc turisztikáért is felelős alpolgármestere hangsúlyozta: egy olyan időszakban, amikor a drasztikusan dráguló energia- és rezsidíjak, illetve az élet szinte minden területén tapasztalható, végeláthatatlan áremelkedés miatt sorra zárnak be országszerte a szállodák, fürdők és más turisztikai vállalkozások, a miskolctapolcai fürdők üzemeltetése során a városnak és a Miskolc Holding Zrt.-nek felelős, jó gazdaként három alapvető célt kell szem előtt tartania: a fenntarthatóságot, a magas színvonalon nyújtott szolgáltatásokat és Miskolc turisztikai attrakcióinak folyamatos fejlesztését.  

Piaci szereplőket keresnek 

A jelenlegi, kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben lehetetlen mindhárom célnak egyszerre megfelelni, ezért a város és a Miskolc Holding Zrt. szakemberei egy olyan üzemeltetési modell előkészítésén is dolgoznak, amellyel piaci szereplőket is bevonnának a fürdők üzemeltetésébe és fejlesztésébe.

Jogok és kötelezettségek 

Hozzátette: „A város megingathatatlanul elkötelezett abban, hogy az üzemeltetési együttműködés nem csak jogokat jelent majd egy esetleges jövőbeli partnernek, hanem szigorú kötelezettségeket is. Minőségi ingatlan és turisztikai attrakciófejlesztést és többek között díjfizetési kötelezettséget. Ebből semmilyen körülmények között sem lehet és szabad engedni egy felelős tulajdonosnak.” 

Szopkó Tibor leszögezte: „A külső tőkebevonás vagyonmegóvást, vagyonmegőrzést, takarékos, felelős működtetést jelent és nem eladást, a miskolci fürdők ugyanis nem eladók!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában