Energiaválság

2022.10.10. 17:30

Bezártak a fürdők, egy hét alatt kiürült Miskolctapolca

Az energiaválsággal indokolt rendkívüli bejelentés után egy hetük volt rákészülni az embereknek a bizonytalan ideig tartó változásra.

SZB

A bezárt Miskolctapolcai Strandfürdő | Fotó: Ádám János

Bár voltak előjelei, mégis mellbevágó volt az október 3-ai bejelentés: az energiaválság, az infláció, a magas gáz és villamos áram ára kemény döntések meghozatalára kényszerítette a Miskolci Fürdők Kft.-t is. A társaság – a miskolci önkormányzat vezetésével egyetértésben – október 10-től határozatlan ideig szünetelteti a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő fürdőszolgáltatásait.  

Az ország más vidékeiről, illetve a határokon túlról kifejezetten a Barlangfürdő egyedi kialakítása és klímája miatt Miskolctapolcára zarándokolók sorra mondták le foglalásaikat, a helybéli szálloda és szálláshely üzemeltetők nem kis szomorúságára.

Keserű hab a tortán 

Az – már jó előre – hab volt a tortán, hogy a Barlangfürdő bezárásával párhuzamosan a Miskolci Fürdők Kft. már október 3-tól bezárta az Ellipsum Élményfürdőt, azzal az indokkal, hogy a fürdőkomplexum kivitelezője folytatja a korábban megkezdett garanciális javításokat. A szomszédos Ellipsum Strandfürdőbem – régi nevén Miskolctapolcai Strandfürdőben – szintén ettől az időponttól kezdődött meg a több mint egy éve leégett infraszauna bontása és helyreállítása, így a wellness részleg sem látogatható.  

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg Miskolctapolcára igazából nincs miért ellátogatni, hiszen közben a park is fel van túrva a nagyszabású felújítási munkák miatt és a héten elkezdődik a Csónakázó-tó iszaptalanítása.  

Csak a wellnes-szállodák tartanak még ki addig, amíg el nem fogy a tartalékuk. Az általunk néhány napja megkérdezett szállásadók igencsak sötét jövőt festettek le.

Humánus intézkedések 

A népszerűtlen intézkedéssel a Miskolci Fürdők Kft. százmilliós nagyságrendű megtakarítást remél a gáz- és villamosenergia számlákon. Csakúgy mint azon, hogy a bezárások révén 110 ember munkája vált feleslegessé. A társaság éppen ezért – a jogszabályoknak megfelelően –  csoportos létszámcsökkentés szándékát jelentette be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnál, melynek létszáma összesen 110 fő.  

Ezzel egyidőben segítségként a Miskolci Fürdők Kft. vezetése a Miskolc Holding Zrt.-vel egyeztetve, a tagvállalatoknál lévő nyitott pozíciókat ajánlja fel egyes szakterületek dolgozóinak, illetve a létszámcsökkentéssel érintett dolgozók esetében a Miskolci Paktum Iroda bevonását is kezdeményezte annak érdekében, hogy a létszámleépítéssel érintett állásokban dolgozó kollégák mihamarabb új állást találjanak. A hírek szerint 60 dolgozónak találtak munkát a Holding kereteiben és keresik a további lehetőségeket.

Átszervezésekkel 

A fürdőbezárások nemcsak az idegenforgalom szempontjából jártak súlyos követkeményekkel, a gyógyulni vágyók és a szervezett iskolai úszásoktatásban részesülők számára is gondot jelentenek. Utóbbiaknak azért, mert a Selyemréti Strandfürdőn túl a Diósgyőri Tanuszoda is hamarosan bezár.

A napokban sokan érdeklődtek, hogy lekötött egészségügyi kezeléseiket miként oldják meg a jövőben, illetve, hogy a megváltott, kifizetett bérleteikkel mi lesz. Azt tudtuk meg, hogy a Barlangfürdő gyógyászati részlegén elérthető kezelések igénybe vehetők a területileg illetékes reuma szakrendelések beutalóival a fizioterápiás járóbeteg egységekben. A bérletesek számára az a hír, hogy az érvényes bérleteket annyi nappal hosszabbítja meg a fürdőket üzemeltető cég, ahány napig a szolgáltatásaik szünetelnek. A szervezett úszásoktatás helyszíne – úgy tudjuk – a Dr. Kemény Dénes Uszoda lesz. 

Bírálták az intézkedést

A fürdőbezárásokkal kapcsolatban a napokban bírálatot fogalmaztak meg a Fidesz-KDNP miskolci képviselői: nem értik, miért pont a Barlangfürdőt és Selyemréti strandot zárja be a város baloldali vezetése. A döntés nem csak a turizmus, hanem a helyi vállalkozások helyzetét is megpecsételi szerintük. Felszólították Veres Pál polgármestert és a miskolci városvezetést, hogy vizsgálják meg és bírálják felül döntésüket. Azt javasolták, hogy „csoportosítsák át a város idegenforgalmi adóbevételeit, turizmusfejlesztési hozzájárulásait, hogy megmenthetőek legyenek Miskolc termálvizes fürdői.

A városháza válaszában egyebek között jelezte: a Selyemréti Strandfürdő 2022. IV. negyedévi változatlan (teljes nyitva tartás) működés esetén 144 millió forint veszteséget realizálna. Az október 10.-i bezárása esetén, mintegy 78 millió forintos megtakarítást tudnak elérni.
A Barlangfürdő esetében az idei utolsó negyedévben a változatlan (teljes nyitva tartás) működés esetén 200,8 millió forint lenne a veszteség, az október 10-i bezárása esetén mintegy 97 millió forintos megtakarítás érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában