Összefogás

2022.10.28. 14:00

Öröm a köbön: újra nyitva a Miskolctapolcai Barlangfürdő

A vállalkozók anyagi vállalásával sikerült elérni, hogy ne merüljön feledésbe a Miskolc turisztikai zászlóshajójának tekintett miskolctapolcai létesítmény.

SZB

„Szívből örülök, hogy újranyitott a barlangfürdő. Igazság szerint nem is nagyon értettem, hogy miért kellett bezárni egy ilyen fontos és népszerű fürdőt” – mondta Szabolcs, akivel a tapolcai buszvégállomásnál találkoztunk. Akkor éppen nem a fürdőbe tartott, hanem egyik ismerőséhez látogatóba, de sietett elmondani, hogy szombaton autóba ülnek a családjával és meg sem állnak a barlangfürdőig, amely kedvenc helyük. Különösen így ősszel, a tél küszöbén. „Olyan különleges környezetet ad a fürdő, ami kihagyhatatlan élmény” – tette hozzá. 

Kitti azonban már a családjával tartott a barlangfürdő felé. Kénytelenek kerülni egy nagyot, mert a parkfelújítás miatt le van zárva minden. Mint kiderült, ők az Alföldről érkeztek „Már hónapokkal ezelőtt kinéztük magunknak ezt a négynapos hétvégét és rettenetesen szomorúak voltunk, amikor kiderült, hogy bezárják a fürdőt. Le kellett mondani a programot. Úgy volt, hogy a rokonoknál töltjük el a Dunántúlon a hosszú hétvégét, amikor pár napja jött a hír, hogy mégiscsak van barlangfürdő. Gyorsan cselekedtünk és itt vagyunk. Sajnáljuk, hogy fel van túrva a park, de majd inkább maradunk a fürdőben, ameddig csak lehet. Olvastuk, hogy szombaton éjszakai fürdőzés is lesz.”

Ezért zárták be 

A tényekről annyit – mint részletesen foglalkoztunk vele – október 3-án tette közzé a miskolci önkormányzat sajtó osztálya, hogy a városi strandokat, fürdőket üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. úgy döntött – a drasztikusan megemelkedett energiaköltségek miatt – ideiglenesen bezárja a Selyemréti Strandfürdőt, a Miskolctapolca Barlangfürdőt és – karbantartási munkák miatt – az Ellipsum Élményfürdőt.  

A bezárások közül a barlangfürdőé volt a legérzékenyebb hatással. A miskolctapolcai szállásadók és vendéglátók egy emberként bírálták az intézkedést és kijelentették, hogy ballépés volt az „arany tojást tojó tyúkkal”, Miskolc turisztikai zászlóshajójával, az Európa szerte ismert fürdővel ezt tenni. A helyi vállalkozók sorra tönkre mehetnek és ki lehet tenni Miskolctapolcára a fekete lobogót.

Ezért nyitották ki 

Szerencsére a „józan ész” kerekedett felül, többfordulós tárgyalásokat követően a helyi szállásadó-vendéglátó vállalkozások és az önkormányzat összefogásával – a megyei iparkamara közvetítésével – létrejött a megállapodás, amely lehetővé tette, hogy október 29-én 9 órakor újra nyisson a barlangfürdő. A fürdő újra nyitásához és nyitva tartásához január 8-ig szükséges mintegy 70 millió forint nagy részét az önkormányzat a 800 millió forint kerettel létrehozott városvédelmi alapból finanszírozza. A helyi vállalkozók a Miskolci Fürdők Kft.-vel kötendő egyéni szerződések révén összességében több mint 20 millió forinttal támogatják a fürdő üzemeltetését. Amíg a szerződések megköttetnek, az önkormányzat állja a költségeket.

Így tart nyitva 

Ilyen előzmények után nyithatott meg pénteken a barlangfürdő a fürdőzni vágyók nem kis örömére. Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője elmondta, minden szolgáltatás elérhető lesz a barlangfürdőben, ami a bezárása idején megvolt benne. Naponta reggel 8 és este 6 óra között tart nyitva és a gyógyászati szolgáltatások reggel 8 és 16 óra között leszenek elérhetők a megszokott rendben.  

Már az első hétvégén különleges Halloween-program várja a vendégeket. Lesz Halloween-i dekoráció, kézműves foglalkozások, éjszakai fürdőzés és tematikus szaunaprogram. A programra éjszakai fürdőjegy váltható, amely a beltéri medencék igénybevételére jogosít fel. A szaunaprogramra is szóló belépő a fürdőhasználaton felül három tematikus feltöltést (haláli hangulat, szellemjárás, Día de los Muertos) tartalmaz. Az éjszakai programon résztvevőknek minden felöntés után limonádéval és gyümölcspohárral kedveskednek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában