Nincs. Ez van...

2022.07.18. 07:00

Eltűnt a miskolci operafesztivál, tűnőben az emléke is – Frissítve: válaszolt a városháza

A Bartók Pluszt megszüntette Miskolc városa, szellemi örökségének sorsáról máig nem rendelkezett.

ML

Fotó: Vajda János

Miskolc önkormányzata az operafesztivál szervezetének felszámolásával párhuzamosan a fesztivál szellemi örökségét feldolgozó, dokumentáló honlapot is lekapcsolta a világhálóról tavaly decemberben. Feledésre ítélték ezzel a város, és talán nem túlzás azt állítani, hogy az ország kultúrtörténetében néhány évvel ezelőtt még meghatározónak számító, Pro Urbe-díjjal elismert rendezvény archívumát is.

Januárban még úgy tűnt, rendeződhet a fesztivál közel két évtizedének valamennyi eseményéről, sok száz operaelőadásról és hangversenyről, és nem utolsó sorban a Miskolcon fellépett, köztük világszerte elismert művészről adatokat őrző adatbázis sorsa. A város kulturális és turisztikai tanácsnoka, Borkuti László ígéretet tett arra még akkor, hogy közreműködik a fenntartás és finanszírozás költségének előteremtésében. Az Észak-Magyarországnak nyilatkozva akkor úgy gondolta, hogy a fesztivál adatbázisának jogutódja a Miskolci Szimfonikus Zenekar lehetne, amelynek költségvetésébe beépülhet a Bartók Plusz digitális örökségének a megőrzése. Hozzátette, hogy „az operafesztivált nem temette el senki”, ott a helye a város értéktárában.

Ennyi

Előrelépés azonban a város részéről mindmáig nem történt. Bár a szimfonikusok fogadókészek lennének a Bartók Plusz adatbázisának fenntartására és elérhetővé tételére, annak tulajdonosa Miskolc, amely mindeddig nem rendelkezett erről. Azt sem tudni, hogy a fesztivál internetes címének fenntartásáról született-e valahol valamilyen döntés.

A miskolci városházán nincs gazdája az ügynek - legalább is ez körvonalazható a Köznevelési, Kulturális, Turisztikai, Ifjúsági és Sport Bizottság tagjának, Borkuti Lászlónak a szavaiból, aki az Észak-Magyarországnak elmondta: miután 2021 decemberében „lejárt a mandátuma”, az operafesztivállal kapcsolatos anyagokat és információkat átadta Varga Andrea alpolgármesternek és a kulturális tanácsokat adó Fedor Vilmosnak. Az adatbázis viszont megvan, az a város tulajdonában és birtokában van. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy a kulturális területért jelenleg felelős városi politikusoknak mik a szándékai ezzel.

A Bartók Plusz Operafesztivált működtető társaság megszüntetésével ugyanis a rendezvény szellemi örökségének tulajdonjoga – 19 év írásos és képi dokumentációja, illetve a fesztivál egykori honlapjának adatbázisa – visszaszállt az alapítóra, Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzatára.

A kultúráért felelős alpolgármestertől vagy megbízottjától ezért megkérdeztük: tervezik-e valamilyen formában elérhetővé tenni azokat a tartalmakat - fotókat, eseményleírásokat -, amelyek nemrégiben még meghatározóak voltak a város kultúrtörténetében? Rákérdeztünk arra is, hogy az operafesztivál egykori honlapjának internetes címei – az operafesztival.hu és az operafestival.hu - továbbra is a város tulajdonában vannak-e, miután információink szerint a domain-regisztráció meghosszabbításának legutóbbi, jogvesztő határideje május 31-én lejárt. Kérdéseinkre nem kaptunk választ.

A Bartók Plusz Operafesztivál honlapjának fejlesztőjétől, Görömbölyi Lászlótól megtudtuk: még az év elején megküldte Borkuti László tanácsnoknak, milyen formában lehet megmenteni, közkincsként megőrizni és hozzáférhetővé tenni az adatbázist. Felvázolt többféle lehetőséget, leírva a technikai megvalósítás lépéseit, annak szellemi és emberi erőforrásigényét. Sőt, miután januárban még úgy tűnt, van erre fogadókészség, „felélesztette” az archivált honlapot is. Aztán végül semmi nem történt, nem keresték, érdeklődő levelét pedig még csak válaszra sem méltatták.

Az adatbázis „újraélesztésének” azonban van egy nehezen meghatározható, de mégis létező értelmes határideje. Mostanában talán még lenne értelme ennek, de mondjuk két-három év múlva már nem annyira. Most még lehetne azt mondani, hogy az utolsó fesztivál óta eltelt idő alatt a város kereste a folytatás lehetőségét, de mostanra vált egyértelművé, hogy nincs mód közeli megoldásra, viszont amíg megteremtődnek a feltételek egy majdani folytatásra, addig is elérhetővé teszik a húszéves történet dokumentációját – de ez csak egy lehetséges feltételezés, miután Miskolc polgármesterének nyilatkozatából már tudható, hogy a város forráshiányára tekintettel a fővárosban szervezett Bartók Tavasz váltja a nyár eleji miskolci operafesztivált.

A Bartók Plusz Operafesztivál Pro Urbe díszoklevelét 2021. június 7-től a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárban őrzik. Akkor kerültek át ide az addig a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben őrzött archívum – programfüzetek és kiadványok, a rendezvényekről készült fotó- és videófelvételek. Utóbbi szám szerint 580 CD-t jelent, viszont a hozzájuk mellékelt leírások igencsak hiányosak, ami megnehezíti az anyagok későbbi feldolgozását. Már csak ehhez is jól jönne a fesztivál honlapja, amelynek adatbázisában minden esemény és előadó megtalálható.

Válaszolt a városháza: tettek lépéseket

Cikkünk megjelenését követőn ma válaszolt a miskolci jegyző az írásunkban is szereplő kérdésekre. Dr. Ignácz Dávid leveléből kitűnik, hogy a cikkünkben említett domain-nevek Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonát képezik, a kapcsolódó regisztráció az előírt határidő letelte előtt meghosszabbításra került.

Az adatbázis úgyszintén Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában áll, a jövőbeni rendeltetéséről szóló végleges döntés meghozatala jelenleg is folyamatban van. Hogy ki, és mikor dönt majd, azt a válaszokból sem tudtuk meg.

Az önkormányzat terve szerint a legmegfelelőbb alternatíva meghatározását követően az adatbázis rendszerezett formában egy előadó-művészeti intézmény honlapján lesz mindenki számára hozzáférhető – írta a miskolci jegyző, ám nem nevezte meg, hogy mely intézményről lehet szó, és hogy helyi intézmény lesz-e, aki mellett döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában