operafesztivál

2021.08.27. 17:30

Az operafesztivál-szervező társaságot felszámolják

A tény a Cégközlönyből derült ki: a Miskolci Operafesztivál Kulturális Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság megszűnését 2021. június 14-én határozták el.

Bujdos Attila

Fotó: Vajda János

Vagyis körülbelül egy hónappal azután, hogy Veres Pál polgármester – májusban – közleményben állította: Miskolc továbbra is elkötelezett amellett, hogy amint lehetséges, a város újra megrendezze a Bartók Plusz Operafesztivált. A politikus azt követően szólalt meg akkor, miután Kesselyák Gergely lapunkban közölt írásában bejelentette: leköszön fesztiváligazgatói tisztségéről.

Ennek az előzménye pedig az volt, hogy Kesselyák Gergely a sajtóból értesült Veres Pál szándékáról: a polgármester a miskolci operafesztivál jövőjét a Bartók Tavasz rendezvénysorozat részeként képzeli el. „Bármennyire fáj is, kimondom, hogy amit én mint alapító »miskolci operafesztiválnak« hívtam, az itt és most véget ért” – írta Kesselyák Gergely.

Mint ismert, a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált 2001- ben alapította az önkormányzat – az akkori kulturális tárca, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma jelentős támogatása emelte át a racionalitás világába az évek óta tervezett és szervezett rendezvényt – írta az Észak az első operafesztivál megnyitása kapcsán 2001. június 16-án.

A programsorozat közkeletű értékelés szerint néhány év alatt a közép-európai operaélet fellegvárává tette Miskolcot.

Ez a státusz bizonyos értékelések szerint idővel megkopott. A mai polgármester, Veres Pál és az őt támogató politikai erők a Nagy-Miskolc programjukban például 2019-ben még azt a vállalást tették: „vissza kell állítani az operafesztivál régi rangját”, de nem bontották ki, miként tennék ezt. A 2021-es költségvetésből aztán kirajzolódott a fordulat, a kultúrára szánt kiadások visszavágása a fesztivált szervező Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft.-t is érintette: a tavalyi 74,6 millió forint helyett idén csak 10 milliót kapott az önkormányzattól, előrevetítve, hogy ez az összeg nem tart ki az év végéig, vagyis ha lesz folytatása az operafesztiválnak, azt nem a fesztiváliroda közreműködésével tervezik.

A Bartók Pluszt utoljára 2019-ben tudták megrendezni, azóta a pandémiára hivatkozva nem, és bár az országos Bartók Tavaszban való részvételt reménységgel emlegeti a polgármester, idén nem jutott szerep Miskolcnak a programsorozatban, és a folytatásban való közreműködésre sem ismert nyilvános ígéret a szervezők részéről.

Kényszerpálya

Veres Pál még az idén januárban az operafesztiválról neki feltett kérdéseinkre sem válaszolt, de a helyi kultúra jelenéért és közeli jövőjéért felelős tanácsnok, az ágazat ma legbefolyásosabbjaként ismert Borkuti László lapunknak elmondta: a fesztiváliroda nélkül is lehetséges a folytatás. A Miskolci Kulturális Központ és a Miskolci Szimfonikus Zenekar is rendelkezik olyan jogosítványokkal, amelyek a Bartók Tavasz profiljába illeszkedő produkciók létrehozására adnak lehetőséget.

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nemcsak helyben, hanem az ország más településein is bemutatható előadások és rendezvények jöhetnek majd így létre.

Bízik benne, hogy ehhez a város élvezheti a nemzetközi összművészeti fesztivált szervező Káel Csaba támogatását.

Borkuti László arról is beszélt, hogy miután két éve nem tudnak operafesztivált rendezni, vagyis a szervezéssel járó feladatokkal nem indokolható a szervezésre létrehozott kft. fenntartása, nem nagyon volt más választás, mint a végelszámolás. A megszűnő kft.-vel szembeni követeléseket a város rendezi majd.

(A borítóképen :Utoljára 2019-ben rendeztek operafesztivált Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában