Homályosan a stratégiáról

2022.01.21. 14:00

Fedor Vilmos polgármesteri megbízott: „Bolond az a város, amelyik elengedi a fesztiváljait”

Miskolc kulturális életével kapcsolatos eszmecserére várták az érdeklődőket a József Attila Könyvtárban szerdán délután.

Méhes László

Fedor Vilmossal Filip Gabriella beszélgetett. Fotó: Ádám János

Fotó: Ádám János

A találkozó vendége a város tíz évre szóló kulturális stratégiájának kidolgozását segítő polgármesteri biztos, Fedor Vilmos volt, aki a várakozásokkal ellentétben nem árult el sokat az információink szerint tavasszal a közgyűlés elé kerülő dokumentum tartalmi részleteiről.

 

Rengeteg kérdést vet fel

 

A magyar kultúra napjához kapcsolódó eseménynek ugyan nem ez volt az elsődleges célja, viszont a téma megkerülhetetlen, miután a tervezet rengeteg kérdést felvet – fogalmazott a meghívott vendég beszélgetőtársa, Filip Gabriella főkönyvtáros, aki a rendezvényt megelőzően már olvashatta a jelen formájában 80 oldalas anyagot.

 

Nem szerepel benne például Barna György hagyatékaként a városra szállt viseletgyűjtemény sorsa. Ennek magyarázata – hangzott a válasz –, hogy ezen a héten jelentették be, hogy a gyűjteménynek helyet adó Tokaj Szolgáltatóház tulajdona a városhoz került, és az épületben néprajzi múzeumot és közösségi tér kialakítását tervezik.

 

Nem szerepel a tervezetben a színház egykori operatagozatának felélesztése, de olyan tradicionális fesztiválokról sem szól jövő időben, mint a Bartók Plusz Operafesztivál vagy a Kocsonyafesztivál, amelyekkel a város beírta magát a hazai és nemzetközi kulturális életbe.

 

 

A Kocsonyafesztivál, az operafesztivál és a filmfesztivál egyedülállók a világban, és „bolond az a város, amelyik ezeket elengedi” – jelentette ki Fedor Vilmos. Hozzátette: senki nem mondta azt, hogy ezek nem lesznek, vigyázni kell rájuk, nagy értékek, viszont a régi formákat adott esetben újra kell gondolni. Meglátása szerint a fővárosból szervezett Bartók Tavasz Miskolcra tervezett előadásai nem pótolják az operafesztivált, a Kocsonyafesztivál körüli vitákat pedig rendezni kell a brand tulajdonosával. A fesztiváltémához kapcsolódóan egy új, kortárs zenei fesztivál ötletét említette, amit Miskolc testvérvárosaival együttműködésben tartana megvalósíthatónak.

 

A kulturális jövőképről szólva városépítészeti témákat is feszegetett, amikor kifejtette: szükségesnek látná a belvárosi „bulinegyedet” a Népkert és az Avas-tető irányában kiszélesíteni, ami lehetőséget kínálhat a múzeum tereinek megnyitására. Új kulturális színtérként jöhet szóba a múzeum papszeri épülete (jelenleg életveszély miatt zárva), viszont a kortárs freskóiról nevezetes Dőry-pince (jelenleg ugyancsak zárva) és más, várostörténeti jelentőségű épületek, köztük Déryné egykori lakóházának megőrzésére is gondot kellene fordítani.

 

Jelenleg két közelgő eseményre koncentrál a polgármesteri megbízott, tudtuk meg, amelyek meglátása szerint meghatározók a város életében: jövőre 50. évfordulója lesz az első miskolci rockfesztiválnak, illetve fennállásának 200. évfordulóját ünnepli a Miskolci Nemzeti Színház. Arról viszont nem árult el részleteket, hogy ezekre az eseményekre hogyan és milyen formában készül Miskolc.

 

(A borítóképen: Fedor Vilmossal Filip Gabriella beszélgetett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában