Miskolci közgyűlés

2023.10.26. 11:13

Több a városi bevétel, ebből jutott a magasabb Salkaházi-támogatásra

Miskolc - Tizenkilenc napirendi pont tárgyalásával kezdődött meg Miskolc Megye Jogú Város Közgyűlésének október rendes ülése. A 28 fős testület valamennyi tagja jelen van az ülésen.

Szaniszló Bálint

Fotó: Szaniszló Bálint

Bevezetésként Veres Pál polgármester beszélt Miskolc gazdaságfejlesztésének állapotáról, amelyet kiválónak minősített. Mint elmondta: 2020 óta 9 bejelentett beruházás indult el 125 milliárd forint értékben, 912 munkahelyet létrehozva. Sikertörténetnek nevezte a Chervon Auto, autóipari beszállítócég Miskolcra telepedését.

Fontos, hogy az IG Park 14 milliárdból iparterületet fejlesztett, csarnokokat épített.

A Bosch 54 milliárdból épít logisztikai központot a volt repülőtér helyén, ami egyedülálló beruházás.

Jelezte, folyamatban van több nagyobb céggel tárgyalás miskolci befektetésekről.

Veres Pál kitért a tegnapi bejelentésre, amely szerint van remény egy bevásárló központ építésére a Bulgárföldön. Egy Interspar áruház épülhet meg a területen élelmiszer áruházzal és egyéb boltokkal. Elmondta, hogy nem tulajdonítja magának a sikert. Köszöni Kis Jánosnak, a terület országgyűlési képviselőjének, hogy lobbizott érte. A Spar Magyarország képviselői már bemutatták az elképzeléseiket. Ennek Miskolc, Diósgyőr látja a hasznát.

Szigorú gazdálkodás

A közgyűlés tárgyalta a város költségvetésének első félévi módosítását, amelyet az első hat hónapban keletkezett plusz bevételek és változó kiadások tesznek lehetővé. 

Szilágyi Kornél, a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztályának vezetője elmondta, hogy az idei költségvetést 47,5 milliárd forintos főösszeggel fogadták el, amelyhez az elmúlt évi zárszámadás kapcsán újabb 36 milliárd forint tevődött hozzá. A főosztályvezető takarékosnak, végrehajthatónak tartja a költségvetést. Cél, hogy megmaradjon a működőképesség, fizetőképesség. Továbbra is gazdálkodási fegyelemre van szükség ehhez. 

Nagyobb az adóbevétel

Szopkó Tibor alpolgármester is arról beszélt, hogy a stabil és működőképes gazdálkodás látlelete az előterjesztés. A tavalyi 9 milliárdos kötvény visszafizetés hatással volt a költségvetésre. Hatással volt az energiaválság is. Nehéz volt a tervezés, mert nem lehetett ismerni az energiaárakat. 

„Nem tervezünk intézményeket bezárni. Emelkedett a Salkaházi-kifizetés is. Soha nem látott mértékű támogatást kapott a közösségi közlekedés” – jelentette ki. Hozzátette: bővült a központi források mértéke, kevesebb volt az energiaköltség, jobban teljesít a gazdaság, ez az adóbevételekben jelentkezik. Negatív hatás az infláció, amit nem sikerült megfékezni. Már „csak” háromszoros a távhőszámla.

Fodor Zoltán (Velünk a Város) szerint a Covid kapcsán a kormány több címen vont el pénzt a várostól. Jött a 2022-es válság. Ekkor nagyon nehéz helyzetben volt az önkormányzat, intézmények bezárásáról kellett dönteni. „Tavaly takarékosság miatt nem fizettük ki a Salkaházi pénzt. Cserébe a gyerekek tudtak bölcsődébe, óvodába járni. Most levegőhöz jutott az önkormányzat, nem kell intézményeket bezárni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában