Döntöttek

2023.10.26. 12:38

Egyenesbe tették az Avas Szálló felújításának ügyét

Miskolc - Elhárulnak a jogi akadályok a miskolci belvárosban árválkodó egykori hotelépület felújítása elől.

Szaniszló Bálint

2022. decemberében jártunk az Avas szálló épületében.

Fotó: Ádám János

Javaslat a korábbi „Avas Szálló” ingatlan kapcsán a Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal és az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társasággal kötendő megállapodás jóváhagyására - ez volt a címe annak a miskolci közgyűlés asztalára került előterjesztésnek, amely a belvárosban található, ma már erősen leromlott állapotú épületet érinti.

Mint ismert, az egykori Avas Szálló épületét - viszontagságos esztendők után - 2020. decemberében a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vásárolta meg felújítási kötelezettséggel (a kötelezettség 2025. december 31-ig tart - a szerk.), amely teljesítését állagmegóvási és feltárási munkálatok végzésével megkezdte, a tervezési feladatok előrehaladott állapotban vannak és a szükséges engedélyek beszerzése és a kivitelezési közbeszerzés lezárása után a tényleges felújítási-építési munkáltatok is el tudnak kezdődni.

Az ingatlanon elvégzendő jelentős fejlesztés megvalósítása az alapítvány tulajdonában lévő projektcégen keresztül történne meg, tekintettel arra, hogy ilyen módon biztosítható a fejlesztés hatékony megvalósítása, illetve azt követően az ingatlanon létrejövő létesítmény megfelelő üzemeltetése. Meg kell szüntetni a társasház jelleget és úgy kell bejegyezni az ingatlant, hogy aztán apportként átruházható legyen a projektcégbe. 

Molnár Péter, KDNP-s frakcióvezető hozzászólásában kifejtette, hogy önkormányzati ciklusokon átnyúló probléma a volt Avas Szálló helyzete. Az épület maga ma már élet- és balesetveszélyes. A Mathias Corvinus Collegium megjelenése jelent megoldást az épület helyzetére. Fontos Miskolc számára, hogy közösségi funkciókkal éledjen újjá az épület.  

Szopkó Tibor alpolgármester leszögezte, hogy nagyon komoly háttérmunka folyik, hogy megújulhasson az Avas Szálló épülete. Több alkalommal találkozott a városvezetés az MCC különböző vezetőivel. Támogatja a városvezetés a projektet. Ez egy városfejlesztési kérdés, amelyre ez a jó válasz - mondta.

A miskolci közgyűlés októberi témái:

Vesztes játszma! Sok az autó, kevés a parkoló Miskolcon - Itt kell még fizetni a parkolásért jövőre!

Több a városi bevétel, ebből jutott a magasabb Salkaházi-támogatásra

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában