Turizmus

2023.10.03. 14:00

Élményfürdő Miskolcon, élmény és fürdő nélkül

Miskolc - 2022. október 3-án jelentette be a Miskolci Fürdők Kft., hogy bezár a Barlangfürdő, a Selyemrét és az Ellipsum.

Szaniszló Bálint

Még mindig homályos az Ellipsum sorsa

Fotó: Ádám János

Sokáig nem felejtik el a miskolciak 2022. október 3-át, a "miskolci fekete hétfő" napját. Ekkor jelentette be a Miskolci Fürdők Kft., hogy "a mindenkit sújtó energiaválság és infláció: a magas gáz és villamos áram árak kemény döntések meghozatalára kényszerítette a társaságot." Ez azt jelentette, hogy október 10-től határozatlan ideig a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő is szünetelteti fürdőszolgáltatásait.

Az Ellipsum volt az első fecske 

Ugyanekkor jelentették be azt is, hogy - mindezekkel párhuzamosan - október 3-tól (tehát az naptól - a szerk.) átmenetileg szüneteltetik a fürdőszolgáltatást az Ellipsum Élményfürdőben is azzal az indokkal, hogy a fürdőkomplexum kivitelezője folytatja a korábban megkezdett garanciális javításokat.

A bejelentés szerint ugyanezen a napon az Ellipsum Strandfürdőben – régi nevén Miskolctapolcai strandfürdő – megkezdődött a több mint egy évvel korábban leégett infraszauna bontása és helyreállítása, így a wellness részleg – a munkálatok miatt – október 3-tól nem volt látogatható.

A intézkedésekkel egy időben a fürdőket üzemeltető cég - a jogszabályoknak megfelelően - csoportos létszámcsökkentés szándékát jelentette be a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnál, melynek tervezett létszáma 110 fő volt.

Jól elhúzódtak a munkák 

Előbb a Barlangfürdő (tavaly ősszel), aztán Selyemrét (idén tavasszal) megnyílt, de az Ellipsum Élményfürdő azóta - épp egy esztendeje - zárva tart. Láthatóan nem történt semmi érdemi a leégett infraszauna felújításában sem, az Ellipsum Strandfürdő wellness-részlege nem is nyitott ki az idei strandidényben.

Az Ellipsum Élményfürdő elmúlt egy esztendejét a Boon.hu cikkek sorozatával kísérte végig.

A 2021-ben átadott komplexum generálkivitelezője kezdte meg tavaly október 3-án a garanciális javításokat, amelynek keretében egy kivételével a medencéket visszabontottál aljzatbetonig, majd újraburkolták azokat. A tavaly októberi információk szerint a garanciális munka befejezésének várható dátuma december 31-e volt. Azóta rendszeresen körülnéztünk az Ellipsumnál és azt tapasztaltuk, hogy a munka lényegesen tovább tart az elsőre jelzett határidőnél.

Idén nyáron a miskolci városháza sajtó osztályától érdeklődtünk, hogy mikor és milyen módon várható az Ellipsum Élményfürdő kinyitása. A válaszól akkor ez derült ki: "A garanciális hibák nagyrészét a fürdőben található 7 darab medence burkolatának cseréje tette ki. A bontási szakasz időigénye a szokásosnál is hosszabb volt. A medenceburkolatok bontásánál független építésügyi minőségellenőrző szakértő, illetve a gyártó minőségellenőrző szakértője is vizsgálatokat folytatott. A bontást követően az új burkolat alatti felület előkészítése természetesen több időt vesz igénybe, mint egy új építésű medence esetében. Sajnos a munkálatok ideje alatt további garanciális körben kezelendő hibára derült fény. Ezek javítása tovább növelte a munkálatok idejét. A már ismert gépészeti hibák javítása az építési munkálatokkal párhuzamosan megtörtént, de több fürdőgépészeti egység javítása, beállítása, működésének visszaellenőrzése csak vizes próbával oldható meg."  

Az ígéret szép szó 

Mára már ezeken is túlvagyunk. Veres Pál, Miskolc polgármestere nem egy fórumon beszélt arról, hogy a városvezetés és a Miskolc Holding Zrt. egyeztet az újraindulás pénzügyi alapjainak megteremtéséről. De érdemi lépésről még nem tudunk ebben a kérdésben.

Még tavaly ősszel Veres Pál azt mondta, hogy ha kinyitnák a fürdőt, akkor mintegy 2,5 milliárd forint veszteséget termelne, bezárt állapotban ez az összeg is eléri a félmilliárdot.

Komplex kínálat kellene 

A Boon.hu-nak korábban nyilatkozva Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turusztikai, idegenforgalmi szakember kijelentette, hogy Szereti Miskolctapolcát, és járt már az Ellipsumban. Meglátása szerint az élményfürdő kialakítása alkalmassá teszi arra, hogy nagyon jó attrakció legyen, ehhez azonban elsősorban élményekre, illetve élményígéretekre van szükség „Ahhoz, hogy a turista messzebbre is elmenjen, hosszabb időt töltsön ott, szüksége van szálláslehetőségre, gasztronómiai kínálatra és arra is, hogy tudja, a környéken mit nézzen meg" - mondta.

Kiss Róbert Richard szerint össze kell rakni az attrakciókat, és komplex kínálattal, célzott marketinggel lehet a legjobbat kihozni például egy fürdőből is. „Ma már kevés az, hogy építünk valamit, és csak várjuk a vendégeket, hogy eljöjjenek. Ehhez persze nem árt tudni, hogy kik a nagy küldőpiacok határon innen és túl. Elsődleges célcsoport a környéken élők – nemcsak a miskolciak, hanem a megyében és a régióban élők – és a szlovákiaiak is. Továbbá fontos célcsoport a fővárosiak, ugyanis Budapest adja jelentős részét a wellnessközpontok és felkapott vidéki fürdők látogatóinak” – mondta.

A szakember szerint a fürdő ismertségét is erősíteni kell. „Az Ellipsum név például legfeljebb a környéken ismerős, én is azért ismerem, mert voltam már ott, de ha az ismerőseimnek elmondanám, garantálom, hogy 10-ből 9-en nem hallottak róla. Van ugyan ismertsége, de nem olyan szintű, amilyenre a szolgáltatásai a megnyitása óta determinálják” – mutatott rá az egyik problémára Kiss Róbert Richard.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában