Gondolta volna?

2023.07.30. 20:00

Az üzempróba hete következik az Ellipsumban

Főként pénzkérdés, mikor nyithat ki újra a miskolctapolcai élményfürdő.

Szaniszló Bálint

Kihalt az Ellipsum környéke

Fotó: Ádám János

A Miskolctapolca ékkövének szánt Ellipsum Élmény- és Strandfürdő tavaly október 3-án zárt be - az akkori hivatalos közlés szerint - azért, hogy a 2021-ben átadott komplexum generálkivitelezője megkezdje a garanciális javításokat, amelynek keretében egy kivételével valamennyi medencét visszabontanak az aljzatbetonig, majd újraburkolják azokat. 

Megjegyzendő, hogy az akkor éppen tetőtő energiaválság miatt is „jól jött” a fürdő bezárása, hiszen így jelentős működtetési költséget spórolhatott meg az amúgy is veszteséges Miskolci Fürdők Kft. 

A tavaly októberi információk szerint a garanciális munka befejezésének várható dátuma december 31-e volt. Azóta több alkalommal is körülnéztünk az Ellipsumnál és azt tapasztaltuk, hogy a munka lényegesen tovább tart az elsőre jelzett határidőnél.

Ha sikeres a próba... 

A miskolci városháza sajtó osztályától érdeklődtünk a napokban, hogy mikor és milyen módon várható az Ellipsum élményfürdő kinyitása? A válaszól a következők derültek ki: "A garanciális hibák nagyrészét a fürdőben található 7 darab medence burkolatának cseréje tette ki. A bontási szakasz időigénye a szokásosnál is hosszabb volt. A medenceburkolatok bontásánál független építésügyi minőségellenőrző szakértő, illetve a gyártó minőségellenőrző szakértője is vizsgálatokat folytatott. A bontást követően az új burkolat alatti felület előkészítése természetesen több időt vesz igénybe, mint egy új építésű medence esetében. Sajnos a munkálatok ideje alatt további garanciális körben kezelendő hibára derült fény. Ezek javítása tovább növelte a munkálatok idejét. A már ismert gépészeti hibák javítása az építési munkálatokkal párhuzamosan megtörtént, de több fürdőgépészeti egység javítása, beállítása, működésének visszaellenőrzése csak vizes próbával oldható meg."  

Mint írták: "Jelenleg a komplexum üzempróbája folyamatban van. Az uszodatechnikai garanciális problémák javítására a szakcégek jövő héten vonulnak fel. Az üzempróbák és javítások tervezett befejezése augusztus első hete. Sikeres üzempróba zárás esetén a komplexum tulajdonosa és üzemeltető társaságának igazgatótanácsa dönt a nyitás pontos időpontjáról, természetesen figyelembe véve a szükséges erőforrások biztosíthatóságának idejét is."

Mitől lehet veszteségmentes? 

A hírek szerint elejétől kezdve veszteséges volt az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő, de az energiaválság idején megemelkedett tarifák miatt a jövőre nézve is veszteséggel kalkuláltak a fürdő esetében. Már tavaly ősszel azt mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere, hogy ha idén (2123-ban) zárva maradna az Ellipsum, akkor is mintegy 500 millió forint veszteséget termelne. Amennyiben kinyitnák, a veszteség mindenképpen 2 milliárd forint felé szaladna. 

Szopkó Tibor, a város turisztikáért is felelős alpolgármestere egy fórumon azt hangsúlyozta, hogy olyan üzemeltetési modell előkészítésén dolgoznak, amellyel piaci szereplőket is bevonnának a fürdők üzemeltetésébe és fejlesztésébe. Az Ellipsumot azonban nem akarják eladni. Az előbb ismertetett  kondíciókkal azonban tényleg nincsenek könnyű helyzetben az illetékesek annak eldöntésére, kinyisson-e, és ha igen, mikor és milyen körülmények között az Ellipsum.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában