Tudta?

2023.08.25. 21:02

Ezt teheti, ha önhibáján kívül állt tilosban és megbüntették

A rendőrség mindig vizsgálja, hogy konkrétan milyen súlyosságú egészségügyi probléma lépett fel.

Ujlaki Attila

Lehetséges a méltányosság

Korábban foglalkoztunk azzal, hogy mit lehet tenni a városban elhagyott autókkal, hiszen egyre több, főleg városi önkormányzat küzd a települések parkolóiban hagyott, sokszor rendszám nélküli autóroncsokkal. Van, ahol ezeket összegyűjtik, míg máshol egyelőre csak gondolkodnak a jó megoldáson. 

Mi van akkor azonban, ha egy tilosban parkoló gépjármű a vezető önhibáján kívül marad tilosban, mennyire megértőek a közrendvédelmi szervek és mit tehet egy bajba jutott autós? Portálunk most ennek járt utána. 

Utólag lehet jogorvoslatot kérni 

Egy tilosban hagyott autó szélvédőjén piros, vagy kék zacskó van becsúsztatva a szélvédő és az ablaktörlő közé. Ez a látvány minden nagyobb városban közlekedő számára ismerős lehet, de gyakran nem tudjuk pontosan a tilosban parkolás okát. 

Portálunk találkozott olyan esettel, ahol az Avasi Egészségház előtt bírságoltak meg egy autóst, mert tilosban parkolt, később kiderült, hogy az autós rosszullét miatt állt meg ott, így a büntetését vizsgálat után valószínűsíthetően elengedték egy utólagos jogorvoslat során, mivel a tulajdonos orvosi papírokkal tudta igazolni, hogy az adott időpontban önhibáján kívül állt tilosban. 

Minden hasonló esetet vizsgálnak 

Megkerestük kérdéseinkkel a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, hogy mik a mostani szabályok egy ilyen eset kapcsán. Janasóczki Attila sajtószóvivő azt írta, hogy ebben az esetben a rendőrség mindig vizsgálja, hogy konkrétan milyen súlyosságú egészségügyi probléma lépett fel. 

Ha valaki például rosszul lett, mentő érkezett hozzá vagy orvoshoz vitték, akkor értelemszerű, hogy nem indítunk eljárást (vagy ha indult, akkor megszüntetjük), nem szabunk ki bírságot, de ha olyan esettel találkozunk, amikor valaki azért állt meg , mert kis dolgát akarja elvégezni, az már nem feltétlen méltányolható 

- mutatott rá. 

A rendőr intézkedik a tulajdonos hiányában 

Azt is elmondta, hogyha a tulajdonos egészségügyi ellátása miatt nem tud intézkedni, akkor a rendőr intézkedik, hogy az autó tulajdonosának, használójának rokona, ismerőse, szállítsa el a járművet, sőt ha balesetveszélyes helyen áll, akkor azonnal ő is elszállíttathatja. „Alapesetben és elsődlegesen a jármű elszállításáról mindig a tulajdonosnak kell gondoskodnia” - szögezte le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában