Energiaválság

2022.11.06. 07:00

Bezártak két miskolci óvodát

Csökken a gyermeklétszám, a fűtés pedig sokba kerül. Ezért kellett költözni.

HE

Lakat a Lórántffy utcai épület kapuján

Fotó: Ádám János

Két miskolci tagóvodának kellett átköltöznie az elmúlt napokban más intézménybe. A MIÓVI Zsolcai Kapui Tagóvodája a Selyemréti Tagóvodában folytatja a munkát november 1-jétől, a MIÓVI Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodának pedig a Nyitnikék Tagóvodában (Andrássy utca) kellett új helyet találnia.

A miskolci önkormányzat számos olyan intézkedést hozott a közelmúltban, mely csökkenti a város energiaszükségletét. A Városvédelmi Egyeztető Testület korábban döntött a fiókkönyvtárak, a múzeumi telephelyek és egyéb városi intézmények működésének szüneteltetéséről, és a polgármesteri hivatal dolgozói is egy épületbe költöztek. A testület ülésén elhangzott, hogy szükségessé vált óvodai épületek ideiglenes kiürítése, és óvodai csoportok áthelyezése más intézményekbe, olyanokba, ahol a férőszám ezt lehetővé tette. Az ilyen átszervezések célja, a költséghatékonyabb működtetés mellett, a tagóvodák önállóságának megőrzése és a gyermekek érdekeinek védelme.

Kérdéseket küldtünk a miskolci önkormányzatnak az óvodák költözésével kapcsolatban, ha megérkeznek a válaszok közöljük.

Elférnek

Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvodai Tagozatának elnöke lapunknak elmondta, a gyermekek számának csökkenése miatt mindkét költöző óvoda elfér a a fogadó intézményben. A Zsolcai Kapui Tagóvodából két csoport költözött, a Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodában pedig csoportmegszüntetés volt ebben az évben.

– Mindkét fogadó óvoda szeretettel fogadta az érkezőket. Az intézményekben szülői értekezletet tartottak, ahol minden tájékoztatást megadtak, és a szülők elfogadták az új helyzetet, különösebb probléma nem volt a költözés miatt. A gyerekek a saját óvodapedagógusaikkal és dajkáikkal költöztek át, úgyhogy nem érte őket megrázkódtatás. A változás nyilván soha nem jó, de megnyugtató, hogy egy dolgozót sem bocsátottak el, érdeksérelem nem történt. A város vezetése tájékoztatta a szakszervezeteket is a költözésről. Elhangzott, az elszabadult energiaárak miatt bajban van a város, ezért volt szükség a két óvoda ideiglenes bezárására – idézte föl az érdekvédő.

Hozzátette: a városnak volt olyan terve is, hogy az Avason a Szilvás Úti Tagóvoda átköltözik a Gesztenyés utcaiba (Napraforgó Tagóvodába). Ennek azonban az az akadálya, hogy a Szilvás utcában egy távfűtési körön van a bölcsőde, az óvoda és az iskola. Így ha elzárják a fűtést, akkor egyik intézményben sem lesz meleg. Jelenleg a hőszolgáltató és az önkormányzat keresi a megoldást, hogyan lehet elzárni a fűtést csak az óvodában. 

A kérdések

A miskolci önkormányzatnak a következő kérdéseket küldtük az óvodák költözésével kapcsolatban:

Hány gyermeknek, pedagógusnak, dajkának kellett költöznie?

A Zsolcai Kapui Tagóvodába hátrányos helyzetű gyermekek jártak. Továbbra is biztosított az ő speciális nevelésük?

Mennyi rezsiköltséget tud megspórolni a város az óvodák költöztetésével?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában