Energiaválság

2022.10.26. 18:53

Két óvodát bezárnak Miskolcon az energiatakarékosság jegyében

Két épület kiürítéséről született döntés, a Lorántffy Zsuzsanna utcai tagóvoda és a Zsolcai kapui tagóvoda költözése november 1-jétől kezdődik meg.

SZB

A Veres Pál polgármester kezdeményezésére létrejött, minden szerdán üléseső Miskolci Városvédelmi Egyeztető Testület legutóbbi tanácskozásán a városvezető arról tájékoztatta a testület tagjait, hogy csütörtökön újabb egyeztetés lesz a Pénzügyminisztérium vezetőivel az elszabadult energiaárakkal összefüggő finanszírozási problémákról, amelyet kormányzati szerepvállalás nélkül nem tud megoldani Miskolc vezetése.   

Miközben a szaktárcákkal folyamatos az egyeztetés, helyben is számos költségtakarékossági intézkedést kell meghoznia a városnak. Korábban döntöttek a szakemberek a fiókkönyvtárak, múzeumi telephelyek, egyéb városi intézmények működésének szüneteltetéséről, de a polgármesteri hivatal dolgozói is egy épületbe költöztek.

Folytatótódó kényszerintézkedések 

A miskolci önkormányzat benyújtotta a költségtakarékossági tervét a kormánynak, megjelölve benne az alapellátásban a forráshiányos területeket. A kormányzati válasz, szerepvállalás megszületéséig, helyben számos olyan intézkedést kell meghozni, amely csökkenti az energiaköltségeket.

Elhangzott, hogy szükségessé vált óvodai épületek ideiglenes kiürítése, és óvodai csoportok áthelyezése más intézményekbe. Olyanokba, ahol a férőszám ezt lehetővé teszi. Az ilyen átszervezéseknél a cél minden esetben – a  költséghatékonyabb működtetés mellett – a tagóvodák önállóságának megőrzése és a gyermekek érdekeinek védelme. A városvezetés, az intézményvezetés és a szülők képviselői között folyamatos az egyeztetés – derül ki a testület üléséről kiadott közleményből.

A lehető legkevesebb kellemetlenséggel 

Varga Andrea alpolgármester bejelentette: eddig két óvodaépület kiürítéséről született döntés, a Lorántffy Zsuzsanna utcai tagóvoda és a Zsolcai kapui tagóvoda költözése november 1-jétől kezdődik meg. Az alpolgármester elmondta: a következő hetekben folytatódnak a megbeszélések néhány intézménnyel, a cél a költségmegtakarításon túl az is, hogy a lehető legkevesebb nehézséget okozzák az érintett családoknak a csoportok összevonásával. 

A Miskolci Városvédelmi Egyeztető Testület ülésén szóba került az a probléma is, amely a távhőt használó üzletközpontokat érinti. Az ott működő vállalkozások és intézmények ugyanis nem tudnak leválni a fűtési rendszerről, a hihetetlen magas energiaárak miatt viszont az a veszély fenyegeti őket, hogy bezárnak, megszűnnek. A napokban a Gondoskodó Miskolc Program keretében egyeztetés indul majd ebben a kérdésben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában