Mi lesz az adventi villamossal?

2022.10.22. 20:00

Ezért nem lesz idén ünnepi díszkivilágítás Miskolcon

Aggasztó, hogy az energiaválság miatti takarékosság az adventi villamost is veszélybe sodorhatja Miskolcon.

ÉM

Idén nem lesz ilyen Miskolcon

Fotó: Bujdos Tibor

"A város idén nem rendeli meg az adventi időszakban az ünnepi díszkivilágítást és minden olyan területen igyekszik megtakarítást elérni, ahol csak lehetséges."

Ez a mondat abból a tájékoztatóból való, amelyet a miskolci önkormányzat vezetése a város közgyűlése elé terjesztett az október 20-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen.

Súlyos terhek Miskolc nyakán 

Az írásos anyag azt taglalja, hogy az idei 6,5 milliárd forint után jövőre 17,5 milliárd forintba kerül Miskolc számára csak a kötelező feladatok (bölcsőde, óvoda, egészségügy stb.) lelátásának a rezsiköltsége. Megfelelő takarékossági akcióterv esetén a kormány segítséget ígért ezeknek a feladatoknak az ellátásához.

A nem kötelező feladatok (ide tartozhatnak mindenféle rendezvények, így az adventiek is) energiaköltsége tavaly 300 millió forint volt, idén 930 millió. Jövőre 2,4 milliárd forintot prognosztizálnak. Ezeket tehát mindenképpen önerőből kellene megoldania az önkormányzatnak, azaz többségükről egyszerűen lemond.

Az említett előterjesztést - amelyben leírják, hogy nem lesz év végi ünnepi díszkivilágítás Miskolcon - egyhangú igen szavazattal - fogadták el a közgyűlésen jelenlévő képviselők. Mint ismert, a Fidesz-KDNP frakciószövetség tagjai előre jelezték, hogy nem vesznek részt az ülésen, mert nem értenek egyet a megszorító intézkedésekkel.

Miskolc igazi értéke 

Az adventi időszak megszokott eleme volt az utóbbi években, évtizedekben Miskolc ünnepi díszkivilágítása, csakúgy, mint az ahhoz kapcsolódó rendezvények, és - amire joggal lehet büszke a város közönsége - az adventi villamos. Egyelőre nem tudni, hogy utóbbi nem esik-e áldozatául az energiaválság miatti takarékosságnak.

Az MVK Zrt. készíti és üzemelteti évről-évre az adventi villamost, amelyik a villamosenergia és a járműpark nagy részének üzemanyagul szolgáló CNG gáz árának ugrásszerű emelkedése miatt jelentős többletköltségeket kénytelen lenyelni.

Tavaly tizedik alkalommal indult az útjára az ünnepi díszbe öltöztetett adventi villamos Miskolcon. A mézeskalács házikó a jubileum alkalmából belül arany díszítést kapott, ebben fogadták az utasokat A szépség és a szörnyeteg mese szereplői: Belle, a szörnyeteg, Kanna mama, a gyertyatartó és Csészike.

Európa legszebbje volt 

A legelső alkalom 2012-ben volt. Akkor egy piros Tátra villamost díszítettek fel, piros dekorációban közlekedett, a következő évben főleg sárga színt kapott a jármű. 2014-ben kívül-belül vörös színt kapott az adventi villamos. Ebben az évben énekesek is felléptek a járművön: a David Bratton and the Every Praise Gospel Singers a villamos utazóközönségét is szórakoztatta előadásával a pályaudvartól a Városház térig.

És így ment ez az elkövetkező esztendőkben, a dekorációt készítők kreativitása - nem túlzás - nem ismert határokat.

A 2017-es adventi villamos hatalmas siker volt a miskolciak körében. A külső díszítésben a kék dominált, a festés havas fenyőfákkal teli esti tájat idézte. Ekkor lett először Európa legszebb villamosa a miskolci. A címet már - a tavalyival együtt - ötször nyerte el Miskolc a MHD86 nevű cseh portál versenyében, amelyben tehát rendszeresen Európa legszebb adventi villamosát keresik. A tavalyi szavazáson 11 ország 22 villamosát megelőzve nyerte el a címet a miskolci járgány.

Reméljük, idén is futhat az ünnepi díszbe öltöztetett villamos a miskolci és ide látogatók örömére, és ismét versenyben lehet az Európa legszebbje címért.

Ön szerint legyen adventi villamosa idén is Miskolcnak?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában