LED-csere program

2022.09.15. 17:30

Ezzel akár ötvenezer forintot is megspórolhatnak a borsodi családok

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is vannak csatlakozó, és a lehetőségért "sorban álló" települések.

NHK

Fotó: Frank Yvette

Elindult az országos ingyenes lakossági LED-csere program Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is. A CYEB Energiamegoldások Kft. jóvoltából megvalósuló projekt korszerűbb izzókat, kisebb villanyszámlát, éves szinten akár ötvenezer forintos megtakarítást is jelenthet a családoknak. A LED-ek akár tíz éves élettartammal is bírhatnak és egyenletes fényt adnak, jó fényhasznosítással rendelkeznek.

Megyénkben több településen is

Megyénkben több település csatlakozott - információink szerint Miskolc és Sajóörös biztosan – a programhoz. Ennek köszönhetően az ingyenes LED-ek saját lakóhelyükön vehetők át.

A CYEB Energiamegoldások Kft. székhelye Szentendrén van, az önkormányzatoknak abban van jelentős szerepe, hogy az embereket tájékoztassák a lehetőségről, az átvételt és az ehhez kapcsolódó adminisztrációt lebonyolítsák saját településükön, illetve, szükség esetén segítsenek a regisztrációban azoknak, akiknek nincs internet hozzáférésük – mondta Arató Alma, a CYEB kommunikációs munkatársa.

Hozzátette: ez a program első üteme, azok a kistelepülések és városok vesznek részt benne most, amelyek elsőként látták meg a lehetőséget, és időben reagáltak. Egyébként folyamatosan lehet csatlakozni, Borsod-Abaúj-Zemplénből is vannak önkormányzatok, amelyek éppen „sorban állnak”. Országos szinten több száz településsel vannak szerződésben, és igyekeznek minden igénynek eleget tenni. Ez időbe telik a rendelkezésre álló kapacitások miatt – emelte ki Arató Alma.

A LED-csere programra regisztrálhat bárki, akinek a nevén van villanyszámla, és az adott település lakcímkártyájával rendelkezik. Leggyorsabban az interneten, a https://www.ledcsere.hu oldalon lehet, a jelentkezés gombra kattintva.

Néhány adat kitöltését, illetve dokumentum feltöltését követően a rendszer az éves áramfogyasztás, valamint az otthon található izzók száma és használati ideje alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult.

A számítást az energetikai hatóság jóváhagyása alapján végzik. A programba Miskolcon és Sajóörösön szeptember 30-ig lehet regisztrálni.

Akik elakadnának a regisztrációban vagy személyesen szeretnék intézni, Miskolcon több helyszínen is megtehetik ezt. Az önkormányzat munkatársai regisztrációs pontokon várják az igénylőket. A helyszínekről a város weboldalán találnak információt.

Környezetkímélő világítás

A LED-es világítás esetében a kisebb energiafelhasználásnak és a kevesebb keletkező hulladéknak köszönhetően alacsonyabb a környezeti terhelés is. Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy izzószálas égőhöz képest. Míg egy „klasszikus” izzó élettartama körülbelül ezer óra, addig egy LED - minőségétől függően - akár ötezer-tizenötezer órányi folyamatos használatot is bír. Bár a darabára magasabb, energiahatékonyság szempontjából előnyösebb, hiszen több tucat wolframizzót is elhasználhatunk, mire akár egy LED is az élettartama végére érne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában