Spórolás

2022.09.06. 20:00

Már úton a vegyes tüzelésű

Az jár most jól, aki már évekkel ezelőtt napkollektorokkal és -elemekkel váltotta ki a gázt.

HE

Vihula Mihajlo mutatja, levezették a csöveket a pincébe a vegyes tüzelésű kazánnak. Fotó: Bujdos Tibor

A közeledő fűtésszezon komoly fejtörést okoz ezekben a napokban a nagy alapterületű családi házak tulajdonosainak. Főleg azoknak, akik gázzal fűtenek, hiszen ha valaki túllépi a rezsicsökkentett keretet, azaz az évi 1729 köbmétert, az a fölötti mennyiségért hét és félszeres árat kell fizetnie. Miskolc egyik családi házas övezetébe látogattunk el, hogy megtudjuk, hogyan készülnek az ingatlantulajdonosok a hideg, téli hónapokra. Azt tapasztaltuk, hogy több alternatíva is létezik, de nem mindenki tud alapjaiban változtatni háza fűtésrendszerén.

Olajradiátorok

Elsőként a Csermely utcában elő Vihula Mihajlo zenetanár, ismert zeneszerző és előadóművészhez csengettünk be. Ő az előrelátó emberek táborához tartozik, mert mint mondta, már megrendelte a vegyestüzelésű kazánt, és úton vannak az olajradiátorok is.

– Sok évvel ezelőtt gázkonvektoraink voltak, de télen, a mínusz 5-6 fokban már nem tudták felfűteni a 80 négyzetméteres házunkat. Ezért gázkazánra váltottunk 14 évvel ezelőtt. Azonban előre gondolkodtunk, és levezettük a csöveket a pincébe a vegyes tüzelésű kazánnak, ami hamarosan megérkezik. A házunk vastag téglából épült, tehát jól szigetel, de szigetelő vakolat is védi, a nyílászárókat pedig kicseréltettük már korábban. Nem bírjuk a hideget, ezért gondoltunk az olajradiátorokra. Azokkal segítünk majd rá a fűtésre a három szobában – sorolta Vihula Mihajlo.

Elárulta, a gázfogyasztásuk a támogatott keret határán van, tehát egyelőre nem tudja, hogy mennyivel kell majd többet fizetniük, mert számlát még nem kaptak.

Vegyes tüzelésű

A Csermely utca lakója Csontos Nándorné is, aki szintén gázzal fűti a 145 négyzetméteres, szigetelt házát.

– Vegyes tüzelésű kazánunk is van, de azt több tíz éve nem használtuk, így felújításra szorul. Egy szakembernek mindenképpen át kellene vizsgálnia, mert így semmiképpen nem használnánk. Tűzifánk sincs, azt is vásárolni kellene, de igazán nem jártunk utána, hogy mennyibe kerül. Valódi elképzelésünk tehát nincs, hogy a gáz mellett mivel tudnánk még rásegíteni. Hősugárzóink vannak ugyan, de azokat, még akkor vettük, amikor a gyerekek kicsik voltak, hogy az őszi, hűvösebb estéken egy kis meleget adjanak – mondta Csontos Nándorné.
Ő sem kapott még új gázszámlát, de úgy kalkulál, hogy körülbelül a dupláját fogja fizetni az eddigi összegnek.

Pár házzal arrébb fürdőszobája felújításában zavarjuk meg Stoll Lászlót. Kétgenerációs ingatlanának 240 négyzetméterét kell majd fűtenie nemsokára. Ez a ház is szigetelt, és a nyílászárókat is újra cseréltette.

– Az éves gázfogyasztásunk a támogatott keret fölött van, de nem tudok mit tenni, nem tudom kiváltani a gázt. Van ugyan egy kis, fatüzelésű kandallónk, de azzal nem sokra megyek. Szóba jöhet még a napelem, amire pályázatot is kiírtak, de úgy hallottam, hogy akik korábban pályáztak, nem halad az ügyük. Azzal tudunk még spórolni, hogy eddig 22 fokon állt a termosztát, ezután csak 21 fokon fog – tette hozzá Stoll László.

Megtudtuk, ő már digitálisan megkapta az új gázszámláját, és meglepődött, mert nem találta túlságosan magasnak. Az eddigi 24-25 ezer forint helyett ezután 45 ezer forintot kell fizetnie havonta.

Napelemek a háztetőn | Fotó: Bujdos Tibor

A nap energiájával

Nem lesz gondja se az árammal, se a fűtéssel Rásztóczky Lászlónak. Már messziről látni, hogy házának tetején napkollektorok és napelemek sorakoznak.

Megtudtuk tőle, hogy a kollektorok a meleg vizet szolgáltatják, a napelemek pedig az áramellátásért felelősök. A 250 négyzetméteres házukat gázzal fűtik, de figyelik a fogyasztást, és ha elfogy az éves, támogatott keret, akkor villanyfűtésre váltanak.

– Azt nem gondoltuk korábban, hogy ennyire felugrik az energia ára, de azt tudtuk, hogy energiára mindig szükség lesz. A napkollektorokat 2015-ben szereltettük fel, és nem bántuk meg, hiszen nagyon sok gázt ki lehet vele váltani – fűzte hozzá Rásztóczky László. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában