Helyi közélet

2016.10.18. 09:43

Laczipecsenye és zsemlyesütő a Búzavásár téren - Egy kis miskolci piactörténelem

Miskolc - Nemcsak Miskolc legnagyobb tere, piaca és közlekedési csomópontja, hanem ikonikus része is a városnak. Már-már önálló intézmény, szubkultúra Miskolcon. A 19. században még búza- és állatvásártér volt a mai autóbusz állomás helyén, de már akkor is egymást érték a kocsmák és talponállók a környéken. Egy kis helytörténet, egyenesen a miskolci Búza térről.

Miskolc - Nemcsak Miskolc legnagyobb tere, piaca és közlekedési csomópontja, hanem ikonikus része is a városnak. Már-már önálló intézmény, szubkultúra Miskolcon. A 19. században még búza- és állatvásártér volt a mai autóbusz állomás helyén, de már akkor is egymást érték a kocsmák és talponállók a környéken. Egy kis helytörténet, egyenesen a miskolci Búza térről.

Miskolc fő közlekedési csomópontjának, a Búza tér térségének beépítése, hasznosítása a 19. század elejétől, közepétől folyamatosnak nevezhető, de lényegesen a kiegyezést követően, a 19. század utolsó harmadában gyorsult fel.

Ezen a területen épültek egymás után a búzaraktárak és a malátatárolók, melyek élénkítően hatottak a kereskedelem, az árucsere fő színterére, a Búza térre. Tudatosan tervezett búza- és állatvásártér volt, mely

a sokadalomnak, vigadalomnak is helyt adott, a korcsmáros és fogadós mellett főszereplője volt a kenyeres, a pereces és a zsemlyesütő, de kiváltképpen a pecsenyesütő, a „laczipecsenye készítő”.

A 20. század előtt a tér neve Búzapiac, illetve Búzavásár tér volt, az 1940-es évek végén egy darabig Béke térnek is hívták. 1935-től a piacon túl, fontos városi, közlekedési csomópont szerepét is betöltötte.

A Búzapiac északi része az állat- és gabonavásár helyszíne volt, a zsolcai út töltése körül a szomszédos falvak kofái tejtermékeket, baromfit, zöldséget árultak. A Búzapiacon kínálták illatozó portékájukat a lacikonyhások is, a város ottani állandó kocsmája mellett."

Az első vásárcsarnok a területen 1885-ben épült, Soltész Nagy Kálmán polgármester javaslatára.

A mai Vásárcsarnokot 1926-ban adták át, ez lett a vidéki Magyarország egyik legszebb vásárcsarnoka, melyről minden miskolci és számos országos lap is tudósított. Pincerészében 600 asztalon lehetett árusítani, a földszinten 139 üzletben. Az 1944. június 2-ai bombázás során az épület súlyos károkat szenvedett, később helyreállították, majd az 1950-es években felújították. Az 1960-as évektől kezdődően az épületekben lévő elárusítóhelyek száma kevésnek bizonyult és mind többen szorultak ki a külső fedett elárusítóhelyekre. A vásárcsarnokot és az azt övező területet a kétezres évek elején felújították, az új vásárcsarnok átadására 2008 októberében került sor.

Néhány érdekesség a Búza térről:

  • 1911-ben épült a tér szélén a belvárosi görög katolikus templom, amely 2011-ben székesegyház rangot kapott
  • Az MVK Zrt. autóbusz-pályaudvarát 1968-ban alakították ki a téren
  • A tér az 1897 és 1960 közt közlekedett 2-es villamos egyik végállomása volt 1908-ig
  • 2006-ban a  Búza téri Vásárcsarnok épületegyüttesei közül az 1926-ban átadott központi csarnokot műemlékké nyilvánította a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal
  • Fotók forrása: Miskolc a Múltban, Fortepan


    Így fejlődött az Avas Kilátó – epikus fotósorozat Miskolcról

    Miskolc - A Diósgyőri Vár mellett az Avasi Kilátó Miskolc egyik legfőbb nevezetessége. Száz éve alatt rengeteget változott a környék, illetve maga a kilátó is. Most megnézheti!

     

     

    Azok a boldog piaci évek a Zsarnain

    Miskolc - Az egykori KGST piac hosszú évtizedek óta Miskolc egyik legnagyobb, legforgalmasabb vásári helyszíne. Fénykorában még farmotoros busszal lehetett kijutni a telepre, a tömeg akkora volt, hogy már kora reggel alig lehetett lépni, és szinte kötelező volt az alkudozás. Visszatekintőnkben megmutatjuk, milyen volt a Zsarnai piac fénykorában.

     

     

    Videó: Egy kis lakótelepi paneltörténelem Miskolcon

    Kazincbarcika, Miskolc - Az 1970-es évektől Miskolcon is gombamód szaporodtak az előregyártott vasbeton elemekből készült panelházak. Ám nemcsak társasházak épültek így, hanem oktatási intézmények. Erre hozták létre a borsodi vázpanel rendszert, a legelső ilyen iskola Kazincbarcikán épült. A korabeli dokumentumfilmen bepillantást nyerhetünk az épülő avasi lakótelepbe és a panelszerkezetes építészet csínjába-bínjába.

     

    A gőzmadártól a bengáli sárgáig - A miskolci tömegközlekedés több mint száz éve

    Miskolc - Emlékszik még a Gömöri-sorompóra? Vagy a hejőcsabai villamosvonalra? Esetleg a Hámori-tóba zuhant autóbusz legendájára? A miskolci tömegközlekedés több mint száz éve egy nagyszerű dokumentumfilmen.

     

    Egy csepp retro: Amikor lerombolták Miskolc egyik zsinagógáját

    Miskolc - Kevesen tudják, hogy Miskolcnak volt még egy nagy zsinagógája, de azt 1963-ban felrobbantották. A rendkívül szép épületért nagy kár, jelenleg parkoló van a helyén.

     

     

    Egy csepp retro: Így éltek Lillafüreden a kiskatonák a nyolcvanas években

    Miskolc - Most sport- és kalandpark,  30 éve még laktanya volt - így éltek Lillafüreden a kiskatonák a Zalka Máté laktanyában.

     

     

    Egy csepp retro: Így épült fel a Kilián

    Miskolc - A Kilián városrész a mai napig az egyik legélhetőbb lakótelepi környezet Miskolcon, nem véletlenül kapott a tervezője Ybl-díjat. Most megnézheti, hogy épült fel!

     

     

    Egy csepp retro: Ilyen volt Miskolc a nyolcvanas évek derekán

    Miskolc - Egy újabb kiváló régi videót került elő Miskolcról. Mai szemmel furának tűnő öltözékek, régi járművek, makettszerűen új lakótelepek, tervek és remények láthatóak a vágóképeken. Ilyenek voltunk 1986-ban - olvasható a Mit Miskolc adhatott blogon.

     

    A hernyóktól a bérházakig – így épült meg a Selyemrét

    Miskolc - Miskolc egyik legérdekesebb városrésze, ahol a fürdőépületet Hajós Alfréd tervezte, a templomban a freskókon megférnek a szentek és a vasutasok, de még a bolgár kertészek is letették a névjegyüket a Szinva partján.

     

    Fotók: Ilyen volt Miskolc az 1970-es években

    Miskolc - Gőzerővel folyik a munka a Lenin Kohászati művekben, épül a kombinált acélmű, az Erzsébet fürdőben van a város uszodája. 1970-es évekbeli miskolci fotókból válogattunk. Nosztalgiázzon velünk!

     

     

     

     

    Fotók: Ilyen volt Miskolc az 1960-as években

    Miskolc - Javában épül a Kilián és a selyemréti lakótelep, már áll a húszemeletes a Szentpéteri kapuban, elkészül az Avas Kilátó, a Lenin Kohászati Művek a megye legnagyobb munkaadója. Varázslatos miskolci fotók a hatvanas évekből.

     

     

    Fotók: Ilyen volt Miskolc az 1950-es években

    Miskolc - Amikor az Újgyőri főtér még Marx tér volt, a május 1-i felvonulások csordultig töltötték a sétálót, ahol egyébként az év többi napján buszok jártak, Selyemrétre pedig rá sem lehet ismerni, annyira épülőfélben volt. Utazzon velünk az 1950-es évek Miskolcára!

     

     

    Videó: "A mi városunk, Miskolc" - 1981-es film!

    Miskolc - “A mi városunk, Miskolc” címmel György István rendezésében forgattak a borsodi megyeszékhelyről dokumentumfilmet a ’80-as évek elején. Nézze csak!

     

     

    Fotók: Ilyen volt Miskolc az 1940-es években

    Miskolc - Pályabejárás a diósgyőri stadionban, körmenet a főutcán, világháborús katonák a Tiszain, fúvószenekar menetel a Hősök terén, egyre népszerübb kirándulóhely Lillafüred. Utazzon velünk az 1940-es évek Miskolcára!

     

     

    Videó: Amikor csákánnyal verték szét a Centrum előterét

    Miskolc - Amikor még megengedett volt a cigarettázás a megyei könyvtárban a folyóiratok között, a belvárosban viszont sokszor csak a "a csákány volt a megoldás ", hogy épüljön, szépüljön a város. Ilyen volt Miskolc 1970-ben.

     

    Egy csepp retro: Ilyen volt Lillafüred az 1930-as években

    Lillafüred - Lillafüred festői környezetével, a Bükk égig érő fáival és vadregényes ösvényeivel már hosszú évtizedekkel ezelőtt is igen népszerű turistacélpont volt. Az 1930-as években a frissen megépült Palotaszálló még egészen újnak számított, a Hámori-tavon nemcsak csónakázni lehetett, de fürdőzni is, a kisvasút pedig már akkor is hatalmas kedvenc volt. Utazzon velünk az 1930-as évek Lillafüredére!

    Egy csepp retro: Miskolc 1965

    Miskolc - Hogyan látták Miskolc múltját és jelenét? Milyen volt a megyeszékhelyen élni ötven évvel ezelőtt? Gyöngyössy Imre Változatok egy városról című filmjéből minden kiderül. Cseppnyi nosztalgia álmos csütörtök délutánokra.

     

     

    Miskolc retro: Így változott a Centrum Áruház

    Miskolc - A 60-as évektől nagyon hosszú időn át a kiskereskedelem központjai voltak a Centrum Áruházak a megyeszékhelyeken: a miskolci belvárosnak is egyfajta origója a Centrum. A mára már ikonikussá vált épület és környéke az évtizedek során sokat változott. Nézze meg, hogyan alakult ki a mai állapot!

     

    Keresse meg otthonát ezen a rejtélyes Miskolc térképen!

    Miskolc - Egy rég elfeledett, ismeretlen eredetű Miskolc térkép került elő nemrégiben egy távoli ismerős fiókjának mélyéről - írja a miskolcblog.

     

     

    Videó: Így változott Miskolc az utóbbi 100 évben

    Miskolc - Ablakot nyitunk a miskolci múltra: videón köszön vissza Miskolc belvárosának múltja és jelene. Nézze meg mennyit változott a Széchenyi utca, a Villanyrendőr vagy a Városház tér az utóbbi évszázadban!

     

     

    Száz évvel ezelőtt ilyennek képzelték a mai Miskolcot

    Miskolc - Nem jött be. Se "fejjel lefelé villamosunk", se léghajón.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában