Így fejlődött az Avas Kilátó – epikus fotósorozat Miskolcról

Így fejlődött az Avas Kilátó – epikus fotósorozat Miskolcról
Miskolc – A Diósgyőri Vár mellett az Avasi Kilátó Miskolc egyik legfőbb nevezetessége. Száz éve alatt rengeteget változott a környék, illetve maga a kilátó is. Most megnézheti!

Az első torony 1906-ban épült, ideiglenes jelleggel, mindössze két hét alatt húzták fel, II. Rákóczi Ferenc tiszteletére, akinek hamvait ekkor szállították Kassára és a menet több településen is megállt. A torony a Rákóczi-torony nevet kapta, és az ünnepségek idején Rákóczi zászlaját tűzték ki rá, majd 1907-ben lebontották.

Az Avas-tetőn álló tv-torony és kilátó a város jelképe. A következő Rákóczi nevét viselő faszerkezetű torony 1934-ben épült fel (a később a Deszkatemplomot is tervező) Szeghalmy Bálint tervei alapján. Ez 1943-ban károsodott, de még ki tudták javítani, 1956-ban leégett. A miskolci néphagyomány szerint egy szovjet tanknak esett áldozatul.

1174601_568433956526340_637949104_n

A képre kattintva nyílik a galéria! | Fotók: Miskolc a múltban, Fortepan.hu

A ma álló tornyot Hófer Miklós és Vörös György tervezte, az előző kettővel ellentétben már nem fából, hanem betonból épült. Egy presszó is helyet kapott benne, jelenleg nem üzemel. Grandiózus tervek készültek a környék és a torony rendbetételére, egy étterem, egy konferenciaközpont, egy szabadtéri színház, egy libegő és a park teljes megújítása szerepel a projektben.

A toronyból a város felé kicsivel több mint 180 fokos panoráma nyílik. Jó időben északra, észak-keletre a Tokaji-hegy panorámája látható a kilátóból. Észak-nyugatra a Bükk-hegységre lehet rálátni. Az Avas kilátóból jó időben még a Tátra hegycsúcsai is kivehetők. Erős szélben a 60 méter feletti részén 45 cm a mozgása – ez ugyanolyan érdekessége, mint hogy ha egyik oldalán tűzi a nap, a torony 15 cm-t tud kimozdulni.

(Fotók forrása: Miskolc a múltban, Fortepan.)
hirdetés