Azok a boldog piaci évek a Zsarnain

Akt.:
Azok a boldog piaci évek a Zsarnain
Azok a boldog piaci évek a Zsarnain - © Fotók forrás: Facebook/Miskolc a múltban csoport, Fortepan
Miskolc – Az egykori KGST piac hosszú évtizedek óta Miskolc egyik legnagyobb, legforgalmasabb vásári helyszíne. Fénykorában még farmotoros busszal lehetett kijutni a telepre, a tömeg akkora volt, hogy már kora reggel alig lehetett lépni, és szinte kötelező volt az alkudozás. Visszatekintőnkben megmutatjuk, milyen volt a Zsarnai piac fénykorában.

Akkoriban még a lengyel magnókazettákat árulták csomagtartóból meg a konyakot laposüvegben, kannatetőből 20 fillérért adták a vizet, közben pedig a lángos zsíros, mennyei, íncsiklandó illata terjengett a levegőben. A tilalom ellenére is virágzott a feketepiac és a tiltott szerencsejáték, kisebb vagyonokat buktak el időnként a belelkesült piacozók az itt a piros, hol a piroson.

zsarnai8

Fotók, forrás: Facebook/Miskolc a múltban csoport, Fortepan

Bár a legendás Zsarnai fénye megkopott az utóbbi évek alatt, hétvégenként azért csak megtelik még mindig élettel a telep.

Manapság leginkább használtcikk piacként funkcionál: az olcsó lengyel áruk helyett már inkább régiségeket, nyugat-európai lomiban összeszedett kisbútorokat és lakberendezési tárgyakat, leselejtezett műszaki cikkeket és kínai ruhaneműt lehet kapni. Az itt a piros, hol a pirosnak már évek óta nyoma sincs, azt se igen sugdossák dörzsölt arcok idegen fülekbe, hogy “Cigit, cigit, cigarettát?”, inkább az olcsó, pancsolt parfümöket kínálgatják kéz és fű alatt.

zsarnai5

Fotók, forrás: Facebook/Miskolc a múltban csoport, Fortepan

A farmotoros buszok helyett jóideje légkondisok járnak, a lángosos bódék közé beékelődött egy-egy kínai vagy gyrosos büfé, a Levis 501-eseket és a lengyel magnókazettákat pedig felváltották a kiszuperált laptopok meg a PlayStationök.

Általános szent meggyőződésünk, hogy régen a Zsarnai is jobb volt (mert régen persze minden jobb volt, ugye?!), de azért most is érdemes még kimenni. Ha másért nem, hát a hamisítatlan borsodi, szubkulturális élményért. Na meg persze a sajtos-tejfölös lángosért.

Csak az az igazi, régi, lengyel Krówka… Csak az hiányzik nagyon.


zs2

A Zsarnai piac napjainkban | Fotó: Cziffra Andrea


Fotók: Pezsgett az élet a Zsarnai piacon szombat délelőtt

Miskolc – Mit sem vesztett népszerűségéből az örök kedvenc Zsarnai. Hétvégén Miskolc legnagyobb piactere újra megtelt: a verőfényes napsütésben árusok százai kínálták portékájukat a telepet megtöltő vásározók tömegeinek.

Főszerepben a Zsarnai

Miskolc – Milyen volt az egykori KGST piac, mit jelentett ez a lengyeleknek? – ez a témája egy dokumentumfilmnek.

Aranyvasárnap a Zsarnai piacon – Vasárnapi kolbász és kerítés

Miskolc – A legendás miskolci Zsarnai piacon jártunk Aranyvasárnap. Helyszíni riportunk.

Ha kimegyek az ócskapiacra…

A hetvenes évek már a farmerekről és az orkánkabátokról szólnak. Ebben a seftben már magam is profi voltam. Szántó István jegyzete.
hirdetés


hirdet�s