A hernyóktól a bérházakig – így épült meg a Selyemrét

Akt.:
A hernyóktól a bérházakig – így épült meg a Selyemrét
A hernyóktól a bérházakig – így épült meg a Selyemrét - © Forrás: Miskolc a múltban
Miskolc – Miskolc egyik legérdekesebb városrésze, ahol a fürdőépületet Hajós Alfréd tervezte, a templomban a freskókon megférnek a szentek és a vasutasok, de még a bolgár kertészek is letették a névjegyüket a Szinva partján.

A Miskolc történetében azt írják, hogy 1832-ben Miskolcon a Felsőváros szélén, a Sváb sori utca végén állt a koronauradalomhoz tartozó kőből épült, zsindely tetős „Selyemtenyésztő ház”. A bécsi udvar a XVIII. századtól erőltette a selyemhernyó tenyésztését. Az egykori „selyemszövő gyár” emlékét a helynevek közt a Selyemrét őrizte meg.

selyemretA képre kattintva nyílik a galéria. Fotók: Fortepan.hu, Miskolc a múltban

A selyemréti, a korszak szóhasználatában „vasútvidéki” római katolikus templom alapkövét 1940. május 19-én rakták le. Tervezője Hevesi Sándor volt, a felszentelés 1943. szeptember 13-án volt. Érdekesség, hogy a templom belső díszítését 1953-ban fejezték be, külső harangtornyát pedig 1980-ban kapta. „A belső tér oldalfalain Kontuly Béla alkotásai, a magyar uralkodóház szentjei, kiemelkedő történelmi személyiségeink közül Hunyadi János és II. Rákóczi Ferenc láthatók. Megjelennek a falakon a miskolci vasutasok és a templomot építtető hívek is.”

A történeti munka szerint „Miskolcon a MÁV-lakótelep és a mai Bajcsy-Zsilinszky Endre u. közötti selyemréti területeken, illetve a vasúti pályaudvartól a Zsolcai kapu irányába, a Tüzérlaktanya mögött voltak a bolgár kertészetek. Ennek elsődleges indoka a Szinva-víz közelsége volt, a másik, a még beépítetlen terület földjeinek jó minősége.”

19A képre kattintva nyílik a galéria. Fotók: Fortepan.hu, Miskolc a múltban

A selyemréti strand főépületét Hajós Alfréd tervezte és 1927-ben nyitotta meg a kapuit. Egy kényszerű bezárás után 1950-ben nyitották meg ismét.

Miskolcon az 1952-től jött a nagy építkezések időszaka, ekkortól építették be bérházakkal a Selyemrét észak és dél területet, illetve a Zámenhoff u. I—II. tömböket akkor húzták fel. Amikor elfogytak a szabad területek, akkor figyeltek fel az Avasra, mint potenciális helyszínre, ahova panelházak kerülhetnének.