Egy csepp retro: Amikor lerombolták Miskolc egyik zsinagógáját

Akt.:
Egy csepp retro: Amikor lerombolták Miskolc egyik zsinagógáját
Miskolc – Kevesen tudják, hogy Miskolcnak volt még egy nagy zsinagógája, de azt 1963-ban felrobbantották. A rendkívül szép épületért nagy kár, jelenleg parkoló van a helyén.

A Kazinczy utcai zsinagóga Miskolc ma már egyetlen zsinagógája, egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyetlen ma is működő és a régió legnagyobb zsinagógája. Azonban Miskolcnak 1901-ben másik zsinagógája is épült, a Palóczy utcában, ez egy kupolás, kéttornyú épület volt. Az 1920-as népszámlálás idején, Miskolcon körülbelül tízezer zsidó vallású élt (a teljes népesség 16,5%-a), de nagy részük a holokauszt áldozata lett.

13A képre kattinva nyílik a galéria. | Fotók forrása: Miskolc a múltban

Rendkívül kevés információ maradt fent az épületről, állítólag a helyi zsidó közösség már nem tudott fenntartani két zsinagógát és végül a Kazinczy utcai mellett döntöttek. A háború során megsérült az épület és sokáig ládaraktárként használták.

A Rákosi-, majd a Kádár-korszakban se nagyon költöttek a vallási célú épületek felújításáért, és tucatszámra rombolták le zsinagógákat. Miskolc ebben nem egyedi, mert így tűnt el például a szerencsi, a celldömölki vagy az ádándi is.

A Palóczy utcában a zsinagóga helyén jelenleg parkoló található.