A gőzmadártól a bengáli sárgáig – A miskolci tömegközlekedés több mint száz éve

Akt.:
A gőzmadártól a bengáli sárgáig - A miskolci tömegközlekedés több mint száz éve
A gőzmadártól a bengáli sárgáig - A miskolci tömegközlekedés több mint száz éve
Miskolc – Emlékszik még a Gömöri-sorompóra? Vagy a hejőcsabai villamosvonalra? Esetleg a Hámori-tóba zuhant autóbusz legendájára? A miskolci tömegközlekedés több mint száz éve egy nagyszerű dokumentumfilmen. A film időutazója pedig az színész, aki 1982-ben az első magyar Star Wars-szinkronban, A Birodalom visszavágban Luke Skywalker hangja volt.

A “gőzmadártól” a “bengáli sárgáig”, az Ikarustól az MAN-ig, több mint száz év miskolci tömegközlekedése, a miskolci tömegközlekedés több mint száz éve, azoknak a szemüvegén át, akik ott voltak, vezették, szerelték, vagy csak utaztak rajta.”

Mennyi idő alatt éri utol a sárga vagy kék miskolci szerelvény a Millennium Falcont?

Kell hozzá épp harminc év. Előbbiek viszont már 120 éve futnak, utóbbi pedig csak a (képzeletbeli) jövő.

Szatmári György köti össze a két idősíkot és közlekedési módot. Ő ült be ugyanis az MVK cégtörténeti filmjének alkotói által eszkábált időgépbe, hogy végigsuhanjon a borsodi megyeszékhely közlekedéstörténetén, egy-egy ponton megállva, s elmesélve, mit láthatunk ott. Pontosabban, elmeséltetve a korhű sztorikat az eredeti szemtanúkkal. Ugyanő volt – és innen a sajátos párhuzam forrása – a Star Wars Luke Skywalkerének első magyar hangja A Birodalom visszavágban (1980).
hirdetés


hirdet�s