Kosárlabda

2023.04.09. 21:13

Amikor a kevesebb is több

A sérült center, Green nélkül, hősies küzdelemben aratott győzelmet a diósgyőri női kosárcsapat.

BCS

Fotó: Vajda János

A női kosárlabda NB I rájátszásában, a két nyert meccsig tartó elődöntő második összecsapásán, Húsvét vasárnap, a DVTK-Hun-Therm volt a házigazda, a Serco UNI Győrrel szemben. Mivel a két fél pénteki első meccsét, a Rába-parti városban a zöld-fehérek nyerték (100-97), a két csapat azzal a tudattal léphetett pályára, hogy egy újabb győri siker esetén véget ér a párharc, diósgyőri győzelem pedig harmadik meccset hoz, szerdán, Győrben.

A hazaiak dolgát nehezítette, hogy Greenre térd problémája miatt nem számíthatott a piros-fehérek szakvezetője, a center hiányát kellett valahogy kompenzálni.

Jobban kezdett a Diósgyőr, Garbin hármasa után nem sokkal 5-0 állt az eredményjelzőn, de ezt a hátrányt hamar ledolgozta a Győr (5-5). Innentől kezdve szoros volt a meccs, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett egy labdányi különbséggel. A 8. percben Ellenberg középtávolijára (11-15) hamar jött a válasz, és a hazaiaknak, a játékrész végén, Kányási hármasával sikerült összehozni a részsikert (17-15).

A második negyedben is folytatódott a nagy küzdelem, sokáig nem tudtak egymástól elszakadni a csapatok. A 15. percben is szoros volt még az állás, ám 26-25-öt követően a DVTK-nak még csak, csak sikerült betalálnia, de a győriek termése elakadt, időt is kért szakvezetőjük, a 17. minutában (31-25). A pauza után Williams faultosával jött vissza egy labdára a zöld-fehér gárda, majd Jovanovic három, Aho N. két jó büntetőjével lett közte nyolc (36-28). Emiatt kellett az újabb idő a Győrnek, a negyed utolsó percének elején, de a hosszú szünetig nem tudták csökkenteni a különbséget (38-30).

Bernáth és Guirantes

Bernáth gólja nyitotta a harmadik menetet (40-30), de a folytatásban nem ebbe az irányba változott a különbség. Az addig halványan dobó Ellenberg gyors egymásutánban két triplát is bevert, Oroszova góljával egál lett, Dubei pedig már a Győrt juttatta előnyhöz, jött is a hazai időkérés a 0-12-es etap után (40-42). A szünetben Bernáth pihent rá egy trojkára (43-42), és miközben a hazaiak gyakorlatilag hét emberes rotációval játszottak, ez a szám a zöld-fehéreknél tíz fő volt. A Diósgyőrt a közönség tolta előre (48-44), a játékrész végén Bernáth szerzett emberfeletti faultos kosarat, ami után Ruff-Nagy büntetője zárta a harmadik felvonást (51-47).

A negyedik negyedben Guirantes leindításos góljával módosult hatra a különbség, a 33. percben Garbin hármasával pedig a DVTK elérte, túlhaladta pontszámban azt a mennyiséget, amit a győri meccsen a félidőig termelt (58-51) – akkor 56-56 volt a részeredmény. Nem sokkal később Guirantes palánk alólija után (60-51) időt kértek a látogatók. Majd amikor a vad szárnyalásba kezdett Guirantes kétszer újra eredményes volt a gyűrű alól, és ezzel először ment tíz fölé a Diósgyőr, megint kellett a szünet a zöldeknek, nem egészen négy perccel a vége előtt (64-53). Ezt követően Ellenberg kipontozódott, Garbin hármasa pedig tulajdonképpen eldöntötte a meccset (67-53). A szív és az akarat diadala volt ez hazai részről, amelyhez a közönség is extrát tett hozzá. A vége 67-55 lett, így lesz harmadik meccs szerdán, Győrben, annak ellenére, hogy piros-fehérek szűkebb rotációval játszottak Húsvét vasárnap.

Kosárlabda: jegyzőkönyv

DVTK-Hun-Therm – Serco UNI Győr 67-55 (17-15, 21-15, 13-17, 16-8)

Diósgyőr, 2000 néző. V.: Nagy V., Goda, Pozsonyi.

DVTK-Hun-Therm: GUIRANTES (16), Aho N. (4), Kányási (5/3), GARBIN (17/9), Kiss A. (3). Csere: Jovanovic (7), BERNÁTH (15/6), Aho T. (-). Vezetőedző: Völgyi Péter.

Serco UNI Győr: ELLENBERG (17/9), Dubei (10/6), Dombai (-), Török (5/3), WILLIAMS (14). Csere: Ruff-Nagy (3), Bach (-), Oroszova (2), Varga Zs. (4), Weninger (-). Vezetőedző: Cziczás László.

Kipontozódott: Ellenberg (37.).

Völgyi Péter: – Nehéz volt a tegnapi napunk. Ki kellett heverni a vereséget, egy olyan meccs után, amelyen győzelmi esélyeink voltak, és nem mellékesen az edzés alatt kiderült, hogy Green nem tudja vállalni a játékot ma, és emiatt át kellett szervezni a védekezésünket és a támadásunkat. Nem tudom, hogy voltak-e ennyien már a meccsünkön, szerintem a tavalyi kupadöntőn volt ekkora létszám, de az biztos, hogy ez a hangulat a segítségünkre volt abban, hogy megnyerjük ezt a meccset. Bízom benne, hogy a drukkerek egy része szerdán Győrbe újra elkísér minket, és közösen megpróbáljuk kiharcolni a döntőbe jutást. A mai meccs kulcsa az volt, hogy bár mindkét csapat gyengébben dobott kintről, mint pénteken, de mi jobban harcoltunk a lepattanókért, amiből voltak góljaink. Büszke vagyok a csapatomra, azon leszünk, hogy szerdán még jobban játsszunk.

Cziczás László: – Először is: szeretnék gratulálni a hazaiaknak, megérdemelten egyenlítettek ki. A vereség oka az atmoszféra volt, férfi meccseken is ritkán van ilyen hangulat, mi ennek hatása alá kerültünk, és ez bénítólag hatott ránk. Nem voltunk elég élesek, ezen változtatni fogunk szerdára. Úgy vélem, az, hogy a DVTK ellen három meccset tudunk játszani, szép teljesítmény.

A két nyert meccsig tartó párharc állása: 1-1.

A döntőbe jutásról határozó meccset a két csapat szerdán 18.00-tól Győrben játssza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!