Díjátadó

2024.01.20. 10:00

Újabb fiatal képzőművész kapta meg a Mazsaroff-díjat (fotókkal)

Tizenhatodik alkalommal adták át a Munkácsy-díjas miskolci Mazsaroff Miklósról elnevezett kitüntetést.

Répássy Olívia

Dr. Nikolaeva Marija, Határ Attila és Orosz-Stefán Renáta

Fotó: Ádám János

A kultúra napjához közeledve tartották meg hagyományosan a díjátadó ünnepséget a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galériájában, ahol ilyenkor a mindenkori előző évi, Mazsaroff-díjjal jutalmazott képzőművész kiállítását nyitják meg.

Kákóczki András tagintézmény-vezető jelentette be az idén elismert alkotó nevét. "2008-ban alapította meg a díjat Mazsaroff Miklós özvegye, akinek férje addigra már kilenc éve elhunyt. A díjhoz kapcsolódó kuratórium pályázatot ír ki minden évben, majd döntenek arról, hogy ki kapja meg. Idén ez Határ Attila lett."

A díjazottról

"1994-ben született Salgótarjánban – mondta el Orosz Csaba képzőművész, aki tagja a kuratóriumnak. – 2015-ben szerzett alkalmazott grafikus képesítést,  három év múlva az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képalkotás festő szakán diplomázott, majd újabb szakokon végzett: média és kommunikáció, valamint rajz és vizuális kultúra. Ma ugyanezen oktatási intézmény Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézetének oktatója. 2019-ben Új Nemzeti Kiválóság ösztöndíjban részesült, 2021-ben pedig Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata díját nyerte el a 36. Salgótarjáni Tavaszi Tárlaton. Tavaly az Arcok és sorsok című Országos Portré Biennálé Ezüst diplomáját kapta. Számos hazai képzőművészeti tárlat és művésztelep résztvevője, munkái pedig jelentős hazai művészeti vásárokon is jelen vannak."

Művészi hitvallása

Határ Attila alapvetően fontosnak tartja a megfelelő téma megválasztását.

"Pontosabban annak észrevételét, ha az az utunkba sodródik életünk valamely szakaszában. Munkáimra jellemző a sorozatban gondolkodás, hiszen nem csak az adott szitució hat rám. Ez egy öngerjesztő mechanizmus. A legújabb sorozatomban fókuszba kerül a torzítás, ami megjelenik a tájban, hatása alá vonva azt és a benne lévő élőlényeket" – nyilatkozta a díjazott, akinek dr. Nikolaeva Marija, Mazsaroff Miklós özvegye adta át a bekeretezett kitüntető címet és a kétszázezer forintot.

"Örülök, hogy minden évben segíthetem egy fiatal művész életkezdését, hiszen emlékszem, milyen nehéz volt annak idején a férjemnek és nekem, amíg nem ismerték a nevét. Orvosként dolgoztam 52 éven keresztül, boldog vagyok, hogy hasznosíthatom a pénzemet. Továbbá férjem emlékét is őrizhetem ezzel a díjjal. Köszönöm a múzeumnak, hogy aktívan segítik ezt a kezdeményezést" – mondta, majd hozzátette, több kiállítást is szervezett a korábbi díjazottaknak, Kassára, Budapestre, Debrecenbe, Bulgáriába és Lengyelországba.

Macskák a középpontban

A díjátadó után az előző évi kitüntetett egyéni kamarakiállítását nyitotta meg Nagy T. Katalin művészettörténész.

"Orosz-Stefán Renáta Schrödinger-szindróma című tárlatán fókuszban a macska. A huszadik században két nagy kérdés van: ki a művész és mi a művészete. A művész hatéves Adél nevű lánya közreműködőként debütál a tárlaton. A gyerekrajz inspiráció is része a munkáinak. Renáta világa egyszerre játékos és filozófikus. A tárlat a látogatóban megszólítja a gyermeket."

A megnyitón közreműködött még Koba Bianka, Farkas Bence és Hatvani Mihály.

A kiállítás március 3-áig tekinthető meg hétfő kivételével, naponta délelőtt 9-től délután 5 óráig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában