boon.hu video

2024.05.26. 20:00

Már építenék az Avas szállót, csak némi módosítás kell (fotók, videó)

Lakossági fórumot rendeznek a napokban az Avas szálló rekonstrukciójával kapcsolatosan. Megnéztük, miért.

Hajdu Mariann

Avas szálló. ilyen most... a látványtervek megmutatják, milyen lesz az évtizedek óta romos főutcai épület

Fotó: Ádám János

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tulajdonában álló projekttársaság, az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. az Avas szálló műemléki rekonstrukcióját és új oktatási épületszárnnyal történő bővítésének beruházását végzi. A tervezés során szükségessé vált a hatályos településrendezési eszközök módosítása, ennek véleményezésére nyílik majd lehetőség május 28-án délután 3 órától a polgármesteri hivatal harmadik emeleti tárgyalójában. A módosítás kapcsán elöljáróban kilencven oldalnyi dokumentációt állított össze a miskolci önkormányzat.

Nem kell az épületet bemutatni

Az Avas szállót (vagy régi nevén Korona szálló) nem kell bemutatni a miskolciaknak: a fiatalabbak inkább úgy ismerik, mint az a hatalmas főutcai épületet, ami olyannyira romos, hogy paravánnal borították le a homlokzatát. Az idősebbek a koruktól függően már többet tudnak róla: a szálloda korábbi épülete olyan régi volt, hogy már 1870-ben fel kellett újítani, majd miután lebontották, a helyén 1894-ben nyitották meg az újat

Bő kilencven év múltán, 1987-ben lezárták, ki gondolta volna, hogy hosszú évekre, és egyre romosabbá válik majd. 1998-ban eladta a város a Multicasa Consulting nevű cégnek, 1999-re fel kellett volna újítaniuk, ám nem jártak sikerrel. Évekig húzodott az ügy, a hajdanvolt patinás szálló állapota tovább romlott. A cég 2008 környékén belekezdett a felújításba, ám az építkezést különböző okok miatt nem fejezte be. A felszámolást követően 2015-ben visszavásárolta a város, de forrás sosem volt a felújítására. 

Most úgy tűnik, megoldódhat a több évtizedes probléma, hiszen az épületet 2021-ben megvásárolta a  Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC), a cég hamarosan kezdi a felújítást.

Az épület az oktatási intézményt szolgálja majd ki, de mint ahogy a boon.hu-nak Konyári György, az MCC miskolci képviselet-vezetője fogalmazott, kinyitják majd a miskolciak felé is, számtalan programot terveznek, valamint étteremnek, kávézónak, könyvesboltnak adhat majd otthont.

Kiemelt fejlesztési terület lett

A tervezés már javában folyik – nemrégiben a látványterveket is megismerhettük – most viszont az épület bővítéséhez szükség lesz a cikk elején említett módosításra. Az ingatlanra vonatkozó telepítési tanulmánytervet a módosítással érintett területtel együtt egyébként kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az önkormányzat közgyűlése, és felhatalmazta Veres Pál polgármestert az építési szabályzat módosításának előkészítésére és a módosítási eljárás megindítására és lefolytatására: ennek része a szerdán tartandó lakossági fórum is. A javasolt módosítás az állami főépítész hozzájárulásával lehetséges.

Nem csak ránézésre romos az épület

Az Avas szálló nemcsak ránézésre van nagyon rossz állapotban, hanem a véleményezési dokumentáció szerint is. Az állapotokon sokat javított az MCC: több helyen is elhárította a balesetveszélyt. A hajdani szálló meglévő épületei közül a műemlékvédetteket korhű rekonstrukcióval tervezik helyreállítani. (Azt, hogy melyik, milyen állapotban van, részletesen elemzi a dokumentáció.)  

Visszaépítenek egy korábban, 2008-ban lebontott épületrészt, és van egy terület, amit beépítenének az épület hátsó részén: ezt az új oktatási épületrészt a telek északi részében, a Patak utcára tekintve helyeznék el az Egressy Béni tér térfalának bővítésével. A Patak utcai telekhatártól a közlekedéshez szükséges eltartással L alakban épül be az új épületszárny.

Az újonnan építendő épületek magasságra illeszkednek majd a műemléki épületekhez.

Az új oktatási épületrész a látványterven

Diákszálló, kávézó, rendezvénytermek: kiderül, hol, mi lesz

A dokumentum tartalmazza azt is, hogy melyik épületnek milyen funkciója lesz. A régi, felújítandó épületszárnyakban lesz a diákszálló, a vendég professzor szobák, étterem, bár, kávézó. Újjáépítik a Fehér és a Vörös termeket, ezekből 300-500 fő befogadására alkalmas konferencia- és rendezvényterem lesz. Az újonnan épülő rész lesz a tehetséggondozó központ, földszintjén egy hatalmas multifunkcionális térrel, amely sokféle programra rugalmasan berendezhető, az iskolai rendezvényeken börzéket, szakmai előadásokat is lehet majd tartani. Az emeleteken irodák, tantermek épülnek.

Parkolási problémák adódhatnak

A dokumentáció a megközelíthetőségre is kitér. Gyalog, tömegközlekedéssel könnyen elérhető a belvárosi épület, a parkolás lesz az, ami nem megoldott, a magas talajvíznyomás miatt ugyanis nem lehet mélygarázst építeni hozzá. A parkolás így csak a környező utcákban, valamint a Patak utcai és az Európa téri mélygarázsokban lesz lehetséges, amit – ezt már mi fűzzük hozzá – tovább bonyolít, hogy a Szent István téren is megszűnik a  felszíni, kavicsos parkoló az Avalon-ház (akkor már majdnem készen lesznek) építésével.

A helyi építési szabályzat (MÉSZ) módosítására a szabályzatban korábban rögzített beépítési határértékek miatt van szükség. Lényeges, hogy át kell helyezni a gáznyomásszabályozó állomást is egy másik helyszínre, ezt az MCC egyébként magára vállalta. (Az állomás megléte a korábbi építkezéseknél is gondot jelentett – a szerk.) Emellett több módosítás a környéken lévő magántulajdonokat is érinti, a dokumentum a velük kötött megállapodásokra is kitér.

Nézze meg videónkat is!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában