Látta már?

2024.02.28. 20:00

Látványtervek: így néz majd ki a miskolci Avas szálló

A miskolci közgyűlés február 29-i ülésén ismét napirenden lesz az egykori patinás szállóépület felújítása. Látványtervek láttak napvilágot, hogy fog kinézni az Avas szálló a felújítás után.

Szaniszló Bálint

Ilyennek képzelik el a főutca felől a felújított épületet

Forrás: MCC

Mint a boon.hu beszámolt róla, a jobb sorsra érdemes volt Avas szálló épületét, a korábbi átépíttető cég felszámolási eljárása során vásárolta vissza a miskolci önkormányzat, mint ily módon eladóvá vált vagyontárgyat. Annak idején épp Miskolc adta el a szállóként egyébként már 1986 óta nem funkcionáló épületet. A vevő által megrendelt látványtervek elkészülte után kezdetét vette a felújítás. Különböző okok miatt a rekonstrukció leállt, és ezt követően jött az a bizonyos felszámolás.  

Jelenleg lepusztult Miskolc ikonikus épülete az Avas szálló, de a látványtervek arról tanúskodnak, hogy a felújítás után impozáns képet mutat majd.
Óriási molinó takarja most el a lepusztult Avas szálló homlokzatát Miskolcon, a látványtervek impozánsabb képet mutatnak Fotó: Ádám János
Fotó: Ádám János

Az önkormányzat vagyonkezelő cége, a Miskolc Holding Zrt. segítségével igyekezett befektetőt találni, aki jó üzletet lát az épület rendbehozatalában és további működtetésében. Jó ideig sikertelenül. 

Megvette az MCC Alapítvány, téma lett a felújítás

A fordulat 2020. decemberében következett be, amikor az egykori Avas Szálló épületét Miskolc önkormányzatától a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vásárolta meg felújítási kötelezettséggel. A vállalt feladatok teljesítése állagmegóvási és feltárási munkálatok elvégzésével meg is kezdődött és a rekonstrukció tervezési feladatok is igencsak előrehaladott állapotban vannak és a szükséges engedélyek beszerzése és a kivitelezési közbeszerzés lezárása után a tényleges felújítási-építési munkáltatok is el tudnak kezdődni.  

Időközben az is kiderült, hogy a volt Avas Szálló épületén elvégzendő jelentős fejlesztés megvalósítása az alapítvány tulajdonában lévő projektcégen keresztül történne meg, tekintettel arra, hogy ilyen módon biztosítható a fejlesztés hatékony megvalósítása, illetve azt követően az ingatlanon létrejövő létesítmény megfelelő üzemeltetése.  

Ezzel kapcsolatban megállapodás körvonalazódott az önkormányzat, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal és az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Korlátolt Felelősségű Társasággal.  

A miskolci közgyűlés február 29-i ülésén újra téma lesz a volt Avas szálló sorsa. A testület dönt az ingatlan felújításával kapcsolatos telepítési tanulmányterv és a kapcsolódó településrendezési és tervezési szerződés jóváhagyására, valamint az érntet ingatlanok kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról.

Hosszú távú építkezés 

Konyári György, a Mathias Corvinus Collegium miskolci képviselet-vezetője a boon.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy az MCC hosszú távú építkezésnek fontos része az Avas szálló vagy történelmi nevén a Korona szálló. 

Itt nemcsak építészeti, hanem kulturális értékmentés is zajlik. Az elmúlt évtizedek valóban bebizonyították azt, hogy gazdasági értelemben egy olyan épület, mint az Avas szálló, nagyon nehezen hasznosítható, és itt jött a képbe az MCC. – fogalmazott Konyári György. – Reményeink szerint 2025 végére a Korona szálló lesz a tehetséggondozás és a miskolci kulturális és szellemi élet központja is egyben. Itt lesznek az óráink, rendezvényeink, és a szállodai, szállásadói funkcióit is visszaállítjuk. Emellett megújulnak az emblematikus közösségi terek – ilyen a két bálterem: a régi moziterem és a Fehér terem –, amelyeket szeretnénk megnyitni a miskolciak és a régióban élők előtt is. Bálok, kulturális rendezvények, konferenciák helyszínei lehetnek majd ezek a terek.

Stílusos épületkomplexum lesz 

Portálunk birtokába jutottak a volt Avas szálló felújításával kapcsolatos látványtervek, amelyeket képgalériánkban tekinthetnek meg. Impozáns látványt fog nyújtani az egykori szállóépület, amely az MCC révén oktatási és közéleti centrummá fog átalakulni. 

Avas szálló látványtervek itt:

A hátsó, felújításra már alkalmatlan részt elbontják és egy korszerű oktatási épületet emelnek a helyére.  

Az Avas szállóról:

  1. Korábban Korona Szálló, Kossuth Szálló
  2. Miskolc régi szállodája a Széchenyi utca 1. alatt áll
  3. A szállodát 1870-ben felújították
  4. 1883-ban a miskolci születésű Laborfalvi Róza itt ünnepelte pályafutása 50. évfordulóját
  5. 1893-ban a város lebonttatta a szállót
  6. Az új Korona 1894-ben már meg is nyitott
  7. Az államosításkor Kossuth szálloda lett a neve, amit 1953-ban Avas szállodára változtattak
  8. A szállodát 1987. december 14-én bezárták, majd a privatizáció éveiben számos bérlő váltogatta egymást
  9. 2020. decemberében a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vásárolta meg a miskolci önkormányzattól

 

 

Bent jártunk az Avas szálló épületében, videó itt:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában